Нарушение в диагностично-лечебния процес в УМБАЛ Д-р Георги Странски -

...
Нарушение в диагностично-лечебния процес в УМБАЛ Д-р Георги Странски -
Коментари Харесай

Установиха лекарски грешки при смъртта на родилка в Плевен

Нарушение в диагностично-лечебния развой в УМБАЛ " Д-р Георги Странски " - Плевен откриха проверяващите от " Медицински одит ".
Инспекцията е след гибелта на родилка с букви М.М., умряла на 26 юли 2018 година Предстои да бъде формирано дело, осведомиха от Министерството на здравеопазването.

Цялата документи по случая е предоставена на Районната прокуратура в Плевен.

На 25 юли 2018 година родилката М. М. е приета в болница в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ - Плевен за планово Цезарово сечение. Жената е предходна предоперативна анестезиологична консултация, само че няма някои прегледи.

Не е прегледана, а няма и предходни проучвания за положението на устната празнина и подвижността на шийния отдел на гръбначния дирек на пациентката. На по-късен стадий това не е разрешило да се направи оценка на риска от осъществяване на ендотрахеална интубация.

По преценка на анестезиолога и по избор на пациентката раждането е планувано да стане с цялостна анестезия.

На 26 юли в 9.00 часа е почнала оперативната намеса. Направени са няколко опита за ендотрахеална интубация, която не се е осъществила заради анатомични особености на устната празнина. Екипът е пристъпил към ръчно обдишване. В интервала на обдишване е открито нараснало противодействие на дихателните пътища, тежък бронхоспазъм и хипотония.

При родилката настава остра хипоксия (недостиг на О2 до клетките), довела до пренатално страдалчество за плода.

Лекарите са се борили за живота на родилката до 14.00 ч., след което е решено реанимацията да спре поради необратима сърдечна и съдова уязвимост. Това е и часът на оповестяване на гибелта.

След този случай от Изпълнителна организация " Медицински одит " е отправила рекомендация към УМБАЛ - Плевен в период до 30 септември 2018 година да бъде създадена и приложена писмена процедура за оценка на риска при реализиране на ендотрахеална интубация (въвеждане на тръба в трахеята на пациента за изкуствено обдишване или обезпечаването на проходими дихателни пътища - б.р.).

Припомняме, информацията за формирана инспекция по случая бе оповестена на 30 юли. Ръководството на болничното заведение също назначи инспекция.

Близките на умрялата показаха подозрението си за лекарска неточност.

Зам.-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков тогава разгласи, че чака предварителните отчети за умрялата родилка в Плевен.

Информацията излиза три дни след гибелта на родилка в Сливен. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР