Народното събрание въведе забрана за продажбата на райски газ на

...
Народното събрание въведе забрана за продажбата на райски газ на
Коментари Харесай

НС забрани продажбата на райски газ на лица под 18г.

Народното събрание вкара възбрана за продажбата на божествен газ на лица под 18- годишна възраст. Решението беше признато единомислещо от всички Народни представители.

Законопроектът има за цел да се предотврати всеобщото разпространяване и приложимост от малолетни лица на диазотен оксид, прочут като „ божествен газ “, който се продава свободно и легално в България, а точно:

1. С § 1 се планува основаване на национални стратегии за недопускане продажбата на деца и използването от тях на диазотен оксид (райски газ),изготвени от министъра на опазването на здравето, включващи посочените нагоре необятни осведомителни акции. В допълнение се предлага общините да одобряват и извършват общински районни стратегии и ограничения за недопускане продажбата и използването на диазотен оксид (райски газ).

2. С § 2 се основава член 54а в Закона за здравето, с който се не разрешава продажбата на диазотен оксид (райски газ) и пълнители с него, в това число и онлайн: на лица под 18 години; на територията на детските градини, учебните заведения, общежитията за възпитаници, лечебните заведения; на спортни прояви за лица, проведени за деца и ученици; на публични мероприятия, проведени за деца и възпитаници и в закритите публични места.

3. С § 3 се не разрешава използването на диазотен оксид (райски газ) на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, учебните заведения, ученическите общежития и местата, където се дават обществени услуги за деца, площадките за игра, на които са проведени мероприятия за деца и възпитаници, както и в закритите публични места.

4. С § 4 се плануват съществени санкции за нарушаване на член 54а, а точно: санкция за физическите лица от 800 до 1500 лева, а при наново осъществяване на същото нарушаване – от 1500 до 3000 лева Когато нарушаването е осъществено от едноличен търговец или от юридическо лице се постанова имуществена глоба от 3000 до 6000 лева, а при наново осъществяване на същото нарушаване – от 5000 до 12000 лева

5. С § 5 се вършат съответните промени и в Закона за протекция на детето, като в член 5б, алинея 4 се не разрешава използването на диазотен оксид (райски газ) от деца.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР