Народното събрание в срок до 11 януари 2024 г. следва

...
Народното събрание в срок до 11 януари 2024 г. следва
Коментари Харесай

До 11 януари 2024 г. парламентът трябва да излъчи своите кандидати за членове на Конституционния съд

Народното събрание в период до 11 януари 2024 година следва да излъчи своите претенденти за членове на Конституционния съд.

Това взеха решение депутатите с признатата публицистична корекция в плана на решение за установяване на процедурните правила за изискванията и реда за предложение на претенденти, представянето и общественото обявяване на документите, чуването на претендентите и избор на съдии в конституционния съд от квотата на Народното събрание.

 

Редакционната корекция бе направена в зала от Никола Минчев от Продължаваме промяната – Демократична България (ПП-ДБ) и бе гласувана със 127 гласа „ за “, 47 – „ срещу “ и двама „ въздържал се “. Проектът на решение бе гласуван със 133 гласа „ за “, 51 – „ срещу “ и един въздържал се. Проектът на решение поддържаха 58 депутати от ГЕРБ-СДС, 48 от ПП-ДБ, 26 от Движение за права и свободи. „ Против “ гласоподаваха 32-ма от „ Възраждане “, един народен представител от ПП-ДБ, 12 от „ Българска социалистическа партия за България “ и шестима от „ ИТН “. С „ въздържал се “ гласоподава един депутат от ПП-ДБ.

Според признатите правила за избор Комисията по конституционни въпроси организира чуване на позволените претенденти навън съвещание, което се излъчва в действително време посредством интернет страницата на Народното събрание. В това чуване народните представители могат да задават въпроси към претендента, в това число и такива от мненията, постъпили от юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за реализиране на общественополезна активност и професионални организации, както и средствата за всеобщо осведомление. След чуването Комисията по конституционни въпроси показва на Народното събрание отчет. При разискванията в пленарна зала кандидатурата на всеки от претендентите се показва от депутат. Гласуването е очевидно посредством компютъризираната система за гласоподаване, като се прави поотделно за всеки претендент по поредността, избрана в листата на претендентите. За определен се счита претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко претенденти са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, определени са двамата претенденти, получили най-вече гласове. Ако никой от претендентите за съответните длъжности не получи нужните гласове, Народното събрание приема решение за разкриване на нова процедура за избори, се показва в процедурни правила.

Не бяха признати серия от публицистични ремонти, предлагани от народния представител Петър Петров от „ Възраждане “.

Процедурни правила за изискванията и реда за предложение на претенденти, представянето и общественото обявяване на документите, чуването на претендентите и избор на съдии в конституционния съд от квотата на Народното събрание плануват предложенията за претенденти за арбитър да се вършат от народни представители в писмена форма посредством деловодството на Народното събрание до Комисията по конституционни въпроси в 10-дневен период от приемането на тези правила от Народното събрание. Предложенията съдържат писмени претекстове, в които се обосновават високите професионални и нравствени качества на съответния претендент. Сред документите, които се изискват от претендентите са: автобиография, заверено копие от тапия за приключено висше обучение в компетентност „ Право “, документи, удостоверяващи стажът на претендента, декларация по пример, обвързвана с неговото поданство, документално единодушие, обвързвано с условията по Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на българските жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска.

Според процедурните правила Комисията по конституционни въпроси организира чуване на позволените претенденти навън съвещание, което се излъчва в действително време посредством интернет страницата на Народното събрание. В това чуване народните представители могат да задават въпроси към претендента, в това число и такива от мненията, постъпили от юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за реализиране на общественополезна активност и професионални организации, како и средствата за всеобщо осведомление. След чуването Комисията по конституционни въпроси показва на Народното събрание отчет.

При разискванията в пленарна зала кандидатурата на всеки от претендентите се показва от депутат. Гласуването е очевидно посредством компютъризираната система, като се прави поотделно за всеки претендент по поредността, избрана в листата на претендентите. За определен се счита претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко претенденти са получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, определени са двамата. претенденти, получили най-вече гласове. Ако никой от претендентите за съответните длъжности не получи нужните гласове, Народното събрание приема решение за разкриване на нова процедура за избори, се показва в плана на решение за установяване на процедурни правила.

Преди да бъде открита полемиката по по този начин препоръчаните процедурни правила Цончо Ганев от „ Възраждане “ изиска 30 минутна отмора от името на група. Това е извънредно виновна работа, сподели той и означи, че не е обикновено разпоредбите да се одобряват, без народните представители да са имали опцията да се срещнат с отчета за тях, означи Цончо Ганев.

В хода на полемиката от " Възраждане " упрекнаха ръководещите, че вършат опит да подменят състава на Конституционния съд с оглед идното решение по отношение на референдума за опазване на българския лев. Процедурата трябваше да стане още 2021 година, само че не се случи, което ни вкара в конституционна рецесия, разяснява водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов. По думите му е значимо да се разиска легитимността на тази процедура, тъй като в Конституционния съд (КС) има няколко конституционни тъжби, по които не се е произнесъл – в т.ч и тази на " Възраждане " по отношение на референдума за българския лев. С оглед на сегашната лабилна процедура на Конституционен съд, решението да се попълни съставът му предпоставя бъдещото решение на съда по тематиката за референдума, означи Костадинов. С други думи, изясни той - хората, които погазиха закона, ще си изберат съдии, които да легитимират погазването му. " Възраждане " е срещу това решение в този момент. Петър Петров направи 14 публицистични ремонти, съотнасяйки текстовете на днешното решение с признатите процедурни правила през 2012 година и 2018 година Нито една от тях не бе призната. " Все отново да заявявам персонален интерес, защото давам отговор на условията за заемане на длъжността парламентарен арбитър за разлика от Миро и Стою. Уважаеми представители на " сглобката " разбрахте най-сетне какво ще бъде решението на Конституционния съд във връзка с референдума и решихте незабавно да промените двама от конституционните съдии ", разяснява депутатът.

Тошко Йорданов, ръководител парламентарната група на „ ИТН “, прикани да не се гледа проекторешението. От трибуната Йорданов сподели, че очевидно " сглобката " се е схванала за това какво да прави в Конституционен съд и по тази причина го прави незабавно, внезапно. Има нещо, което би трябвало да обсъдим безусловно съществено. За претендентите не би трябвало да се афишират обстоятелства от интимния им живот. Теоретично може да има такава догадка - претендентът за парламентарен арбитър да има по-интересна полова ориентировка, на което неприятният Владимир Путин, който така и така желае да затрие страната да изпрати някой хубав Серьожа, който да го прелъсти, да го снима и да го шантажира, разяснява депутатът. По думите му има полов шпионаж, който може да сложи страната в неустановеност.

Искрен Митев от " Продължаваме промяната - Демократична България " се обърна към сътрудника си Петър Петров с думите: откакто Костадин Костадинов ви излъга, че ще станете кмет на Монтана, откакто ви излъга, че ще отидете на балотаж, откакто ви излъга, че ще бъдете общински консултант, откакто излъга всички ваши гласоподаватели, по какъв начин излизате да говорите - ние видяхме през вчерашния ден и в народен ефир, че вие сте част от тази " сглобка ". Вие сте част от тази " сглобка, когато ви се изиска. Когато има потребност, вие ще гласувате както ви кажат. Вие не сте безусловно никаква опция, вие сте едни възрожденци чартърен, добави Митев.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР