Народното събрание ще решава окончателно дали да върне втората инстанция

...
Народното събрание ще решава окончателно дали да върне втората инстанция
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат промени в Закона за околната среда

Народното заседание ще взема решение дефинитивно дали да върне втората инстанция за обжалване на оценките за влияние върху околната среда за обекти от национално значение.

Промените в Закона за запазване на околната среда плануват възобновяване на двуинстационното произвеждане при обжалване на решения и мнения по екологични оценки и оценки за влияние върху околната среда за обекти от национално и стратегическо значение.

Вносителите от Министерски съвет обръщат внимание, че околната среда е секторът с най-вече повдигнати наказателни процедури против страната ни, като се чака с измененията да се реализира пълноценно въвеждане на три евродирективи - за комплексното попречване и надзор на замърсяването, за оценката за въздействието върху околната среда и по отношение на контрола на заплахите от огромни повреди.

Между двете четения на законопроекта от ГЕРБ са внесли промени, които целят отпадане на втората инстанция при обжалване на оценките по Оценка на въздействието върху околната среда за обектите с национално значение. От най-голямата опозиционна мощ предизвестяват, че в противоположен случай ще се стигне до закъснение на тяхното осъществяване, като дават за образец реализацията на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле.

Подобна корекция е импортирана и от Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ, като в претекстовете си те допълват, че в нередки случаи реализирането на сходни обекти е обвързвано с европейско финансиране и при възможна веселба може да се заплаши самото финансиране от европейските фондове и респективно строителството на целия обект.

От Движение за права и свободи също желаят опазване на едноинстанционното произвеждане, като показват, че отбраната на националния и публичен интерес изискват процедурите по координиране и реализация на тези обекти да се организират във допустимо най-кратки периоди.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР