Народното събрание ще обсъди на второ четене промените в Изборния

...
Народното събрание ще обсъди на второ четене промените в Изборния
Коментари Харесай

Кои са спорните промени в Изборния кодекс и защо притесниха Прозрачност без граници?

Народното заседание ще разиска на второ четене измененията в Изборния кодекс. Между двете четения бяха импортирани пет законопроекта.
Предложенията на ГЕРБ плануват да се гласоподава и с машини, и с хартиени бюлетин и. Предлагат и основаване на нова глава в Изборния кодекс за въвеждане на смесена система при избори за Велико национално заседание.
, както и обезпечаване на опция за машинно гласоподаване или с хартиени бюлетини във всички секции с над 300 гласоподаватели.
Проектът на ГЕРБ дава опция за гласоподаване в два поредни дни поради ковид.
 Протест на Изправи се.БГ против измененията в Изборния кодекс Протест на " Изправи се.БГ " против измененията в Изборния кодекс
На митинг против измененията в Изборния кодекс се събраха последователи на водача на съдружие " Изправи се. Бг " Мая Манолова. В същото вре...

Промените, импортирани от Движение за права и свободи, плануват отпадане на квадратчето " Не поддържам никого " в бюлетината, както и текстът за наложителното гласоподаване да бъде премахнат . От Движението оферират доста по-високи прагове на преференциите, отпадане на уседналостта при локални и европейски избори и пропагандата на майчин език, друг от българския, при обезпечен превод на български.

Предложенията на Вътрешна македонска революционна организация плануват унищожаване на номерата в бюлетината пред имената на политическите сили и директен избор за кмет в обитаеми места с над 200 поданици, а не както е до момента – с над 350 поданици.
На 1 септември 2020 година Асоциация „ Прозрачност без граници “ подава в Народното събрание мнение по отношение на предложенията за промени в Изборния кодекс
 На правна комисия: Отхвърлиха концепцията на ГЕРБ за смесена система за избор на Велико народно събрание, само че не и за машинното гласоподаване На правна комисия: Отхвърлиха концепцията на ГЕРБ за смесена система за избор на Велико народно събрание, само че не и за машинното гласоподаване
Опитът на ГЕРБ да вкара смесена изборна система в Изборния кодекс, посредством която да бъдат избирани депутатите в възможното бъдещо В...
Eто предложенията, която организацията счита за неприемливи:
➢ Избирателната система за Велико национално заседание се трансформира в механично смесена, с мажоритарен избор а в един тур, с всички отрицателни последствия от това – понижаване на представителността на учредителната власт в страната, основаване на непреодолими бариери за влизане в Народното събрание пред дребни партии, нововъзникнали партии и самостоятелни претенденти.
➢ Условията за установяване на броя на мандатите са недомислени, дискриминационни и в несъгласие с интернационалните стандарти: в многомандатните региони ще се употребяват неактуални данни за броя на жителите от 2011 година, които ще доведат до понижаване броя на мандатите в огромните градове, а в едномандатните региони с мажоритарен избор не се обезпечава опция за гласоподаване на българите, живеещи в чужбина. Промените в изборната система и в рамките на регионите една година преди провеждането на избори опонират на интернационалните стандарти на Съвета на Европа, както и на член 10 от Конституцията на Република България, която обезпечава равно изборно право, в това число правото на гласоподавателите, живеещи в чужбина, да гласоподават за претенденти в едномандатни региони.
➢ Удължаването на изборния ден до 48 часа основава опасности от злоупотреби с изборните бумаги, учредителен безпорядък и оказване на напън върху гласоподавателите в тъмната част на денонощието сред двата дни. Не са съобразени редица въпроси, измежду които: кой съхранява изборните бумаги през нощта; ще бъдат ли в положение членовете на секционните комисии да работят 48 часа и по-късно да преброят правилно бюлетините и да попълнят без неточности протоколите; ще се наложат ли промени в състава на комисиите през втория ден заради отмалялост и отвод на членове на комисии; какво ще е отражението върху мащабите на купения и следения избор, изключително при опцията за оказване на напън върху гласоподавателите в тъмната част на денонощието сред двата изборни дни.
➢ Идеите за видеонаблюдение в секциите опонират на член 10 от Конституцията, която подсигурява загадка на вота, както и на интернационалните стандарти на Съвета на Европа.
 Прозрачност без граници изрично срещу измененията в Изборния кодекс " Прозрачност без граници " изрично срещу измененията в Изборния кодекс
Асоциация „ Прозрачност без граници “ подава в Народното събрание мнение по отношение на предложенията за промени в Изборния код...
➢ Идеите за увеличение на прага за годност на преференциите до равнище, което обезсмисля желанията на гласоподавателите и понижава тяхната роля при избора на народни представители.
➢ Запазването на едновременното гласоподаване с хартиени бюлетини и с електронни машини, което обезсмисля въвеждането на машини за гласоподаване и ще затрудни работата на секционните комисии, вместо да я улесни. Не по-маловажно е, че паралелното потребление на двете технологии за гласоподаване и отчитане на изборните резултати усилва риска от неточности при попълването на протоколите, така комисиите ще продължат да обработват ръчно два масива от информация – електронен и книжен и които би трябвало да се съвместят.
➢ Ограничаването на пълномощията на ЦИК да упражнява надзор върху изработването на софтуера и хардуера на машините за гласоподаване, заради премахването на пълномощието й да дава наложителни инструкции на изпълнителите на машинното гласоподаване.
➢ Премахването на опцията наблюдаващите да правят инспекция на системата за машинно гласоподаване, която съществуваше до този миг в Изборния кодекс, като по този метод на процедура се лимитира опцията за цивилен надзор и основаване на доверие в този съставен елемент от изборния развой.
➢ Опростяването на наличието на протоколите, което заличава публичността на значими данни (например брой на неизползвани и недействителни бюлетини), които имат значимо значение за прозрачността на изборния развой и служат като преграда против операции при отчитане на изборните резултати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР