Народното събрание ще обсъди на второ четене промените в Изборния

...
Народното събрание ще обсъди на второ четене промените в Изборния
Коментари Харесай

Мая Манолова протестира пред НС заради отмяната на пълното машинно гласуване

Народното заседание ще разиска на второ четене измененията в Изборния кодекс. Между двете четения бяха импортирани пет законопроекта.

Вчера правната комисия отхвърли основаването на глава в Изборния кодекс, която регламентира избор на Велико национално заседание и въвеждане на смесена система. Единствено ГЕРБ гласоподава " за ", всички останали парламентарни групи не поддържаха предлагането им, които настояха за мажоритарен избор на 200 депутати, а останалите 200 да се избират съразмерно.

 Правната комисия отхвърли препоръчаната от ГЕРБ смесена система за избор на Велико народно събрание Виж още

Комисията обаче одобри предложенията на ръководещите за гласоподаване с машини и бюлетини, в секции с над 300 гласоподаватели, като до този миг беше решено в тях вотът да бъде единствено машинен.

Заради това през днешния ден рано сутринта пред новата постройка на Народното събрание беше проведен протсет митинг от гражданската организация на Мая Манолова " Изправи се.БГ ". гласуването е трябвало да бъде единствено машинно, а не както е в този момент и с бюлетини, и с машини.

" Депутатите ще удължат и периода за доставка на машини, само че не с цел да бъдат купени или наети, а с цел да не могат да бъдат купени или наети, защото месец и половина е срокът, който депутатите записват за узаконяване на машините ", сподели Манолова, представена от bTV.

Според нея ще се обезсмисли изцяло машинното гласоподаване, тъй като за първи път ще се вкара условието да се броят хартиените изрезки, които се получават след гласуването с машина:

" Отчитането с машина ще е посредством контролните разписки или разписките от машините, а не чист и явен протокол, каквато е задачата на машинното гласоподаване. Човешка ръка ще написа протоколите, което дава опция за операция и имитация на вота. Променят се и протоколите, с цел да се заменят следите от подправяне на изборите ", разяснява още Манолова.

Тя разгласява и видео в страницата си във Facebook, където написа: " Настояваме за почтени избори с машини, без хартия! Без кражбата на вота, готова от ГЕРБ с днешните промени в Изборния кодекс ".



Междувременно специалисти разясниха, че машинното гласоподаване има положителни страни, само че и крие опасности.

" В страните в Европа, в които имаше такова гласоподаване, то отпадна поради директни операция на вота ", сподели проф. Михаил Константинов, ръководител на борда на шефовете на " Информационно обслужване ".

Той изясни, че при щета на машината трябват часове да се достави нова.

Бившият член и представител на ЦИК Цветозар пък сподели, че от 6 години не можем да се определим ще гласуваме ли машинно, или с бюлетини. Според него е порочна процедура преди всеки избор да се трансформира Изборният кодекс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР