Народното събрание ще обсъди на първо четене два законопроекта за

...
Народното събрание ще обсъди на първо четене два законопроекта за
Коментари Харесай

НС ще обсъди на първо четене два законопроекта за промени в Наказателния кодекс

Народното заседание ще разиска на първо четене два законопроекта за промени в Наказателния кодекс. Това планува първа точка от оповестената на интернет страницата на институцията проектопрограма за работа на депутатите тази седмица. Вносител на промените е Министерският съвет.

Единият законопроект е стимулиран с нуждата институтите на обидата и клеветата в настоящото българско законодателство да бъдат съобразени с условията на Конвенцията и практиката на Европейския съд по правата на индивида. Визирани са неоправдателни решения против България, установяващи нарушавания на свободата на изразяването на отзиви, регламентирана в член 10 от Конвенцията на Съвета на Европа за отбрана на правата на индивида и главните свободи.
В претекстовете за измененията, препоръчани с другия законопроект, се показва нуждата от отговор на формираната от Европейската комисия (ЕК) процедура за нарушаване за погрешно транспониране от България в националното законодателство на избрани разпореждания от Рамково решение на Съвета за битката с избрани форми и прояви на расизъм и ксенофобия.

Със законопроекта се цели превъзмогване на съответните рецензии на Европейска комисия и цялостно въвеждане в националното законодателство на наредбите на Рамковото решение, се показва в претекстовете. В тях се акцентира, че Рамково решение е признато на 28 ноември 2008 година, с цел да отговори на нуждата да се защитят правата на обособения субект, на избрани уязвими групи и на обществото като цяло, като се планува наказателна отговорност за изключително тежките форми на расизъм и ксенофобия при ценене на главните права на независимост на сдружаване и независимост на изложение на мнение. С него се дефинира общ метод в региона на наказателното право към избрани форми на расизъм и ксенофобия, по-конкретно във връзка с два типа правонарушения - расистките или ксенофобските изявления, подбуждащи към ненавист, и закононарушенията от ненавист, подбудени от расистки или ксенофобски предубеждения. 

Очаква се депутатите да обсъдят промени в Закона за правната помощ и да одобряват план на решение за възлагане на Министерския съвет да инициира лицензиране и подписване на контракт за доставки на неруско нуклеарно гориво. Вносител на проекторешението е Делян Добрев и група народни представители от ГЕРБ-СДС. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР