Народното събрание ще гледа Бюджет 2022 на второ четене днес.

...
Народното събрание ще гледа Бюджет 2022 на второ четене днес.
Коментари Харесай

Депутатите решават окончателно за Бюджет 2022

Народното заседание ще гледа Бюджет 2022 на второ четене през днешния ден. Прогнозните данъчни доходи за интервала 2022-2024 година са основани на главните индикатори от макроикономическата прогноза на Министерството на финансите за интервала 2021-2024 година и на резултатите от прилаганите ограничения от страна на приходните организации за възстановяване на събираемостта.

С плана на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година е препоръчано като краткотрайна мярка за 2022 година да се даде опция за потребление на ваучерите за храна като разплащателно средство за възнаграждение освен за храна, само че и за погасяване на сметки за употребени за битови потребности електрическа сила и вода.

От 1 април 2022 година е препоръчана анулация на окончателния налог върху добитите от локални физически лица приходи от лихви по банкови сметки.

Най-значимите ограничения в основни браншове са в региона на политиката по приходите, където е разчетено нарастване на размера на минималната работна заплата от 1 април 2022 година от 650 на 710 лева, в региона на осигурителната политика, в региона на обществената политика, политика в региона на опазването на здравето и други.

Между първо и второ четене на законопроекта са постъпили над 100 оферти.

Предложение на Любомир Каримански от „ ИТН ” планува да бъдат отпуснати 20 млн. лв. за Българска академия на науките за планове, които би трябвало да бъдат предпазени. Източникът на средствата ще е от перото за Висш съдебен съвет. В Закона за държавния бюджет в началото бяха заложени за Българска академия на науките 119.8 млн. лева От Българска социалистическа партия предложиха 20 млн. лева за повишение на заплатите на преподавателите в държавните университети. 10 млн. лева ще бъдат обезпечени от перото на МОН, а другите 10 млн. лева от бюджета на Министерство на регионалното развитие.

Депутатите ще прегледат и предлагането на ГЕРБ сред двете четения за спомагателни средства за Селскостопанска академия.

През седмицата Народното събрание ще прегледа промени в Закона за предучилищното и учебното обучение на първо четене. Законопроектът цели реализиране на самостоятелност и деполитизиране на системата на предучилищното и учебното обучение. Чрез предлагания законопроект ще се обезпечат политическа и партийна индиферентност и съответната самостоятелност на лицата, които извършват педагогичен функционалности в системата на предучилищното и учебното обучение и на държавните чиновници в районните ръководства на образованието при осъществяване на функционалните им отговорности. По този метод ще бъде лимитирана опцията за оказване външно влияние върху тях. На вниманието на народните представители се слагат и промени в Закона за младежта на първо четене.

Парламентът ще прегледа още и предлагането на ГЕРБ-СДС за обезщетителен механизъм в цялостен размер за небитови крайни консуматори на електроенергийния пазар на вероизповеданията, общините, обществените структури, образованието и опазването на здравето.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР