Народното събрание ще бъде домакин на работна среща – дискусия

...
Народното събрание ще бъде домакин на работна среща – дискусия
Коментари Харесай

Искрен Веселинов: Надявам се да решим проблемите, без да създаваме нов ЗУТ за София

Народното заседание ще бъде хазаин на работна среща – полемика по плана на отчет за второ гласоподаване на измененията в Закона за устройството и застрояването на Столичната община. Дискусията е проведена от Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление. Нейният ръководител Искрен Веселинов изясни в изявление за предаването „ Преди всички “:

Първоначалната концепция на вносителите беше да решат някои съществени проблеми, най-много свързани с високото застрояване, с озеленените площи, с решение на информационните проблеми на жилищните здания и някои други неща, само че около тях много избуяха желанията за решение на разнообразни проблеми. Аз се надявам положителните неща да се отсеят и без да сътворяваме нов Закон за устройство на територията особено за София и да успеем да решим проблемите. Смятаме, че всички периоди би трябвало да се намалят, да станат съответни на упованията на хората.

Веселинов уточни, че предложенията на „ Обединени патриоти “ са свързани с облекчение на административната тежест: Да се отстрани това вървене по сдруженията, които оферират комунални услуги, което коства от време на време на капиталовия развой месеци наред, а в това време енергийните дружества поставят едни доста съществени такси, които постоянно са неоправдани. Предлагаме да се опрости процесът, всичко да става на едно гише в общината, задължаваме комуналните сдружения да дават служебно информацията на общината и още с влизането за планиране да се нанасят вероятните параметри за зареждане на парцела. Това ще редуцира периодите за планиране в капиталовия развой.

Между първо и второ четене на закона има доста оферти в разнообразни направления, сподели Веселинов. За Столична община той уточни като проблем неналичието на процедури, които когато се променя общия организационен проект са налице, като публични разисквания, опция на локални общности да си кажат мнението.

Моята упоритост е да обезщетявам тази липса с публичното разискване преди първо четене.

Не бива да се основава и безпорядък в границите на смяната на един закон, без да е изменена графичната част на Общия организационен проект.

Веселинов сподели още, че ще се дебатират предложенията със експерти и неправителствени организации. Той не би подкрепил обаче предлагането на Българска социалистическа партия – да не се позволява жилищно строителство там, където се строят небостъргачи. Според него най-малко 2 седмици ще са нужни, с цел да се огледат предложенията и да се оформи крайният вид.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР