Народното събрание реши да изпрати военна помощ на Украйна след

...
Народното събрание реши да изпрати военна помощ на Украйна след
Коментари Харесай

Парламентът окончателно одобри оръжията за Украйна

Народното заседание реши да изпрати военна помощ на Украйна след траяло 5-часово съвещание и висок звук сред депутатите. Какви тъкмо оръжия ще даде страната ни на Украйна не е ясно, защото описът е засекретен.

Проекторешението за оказване на военна помощ бе входиран от Министерския съвет, защото при започване на ноември депутатите разпоредиха тази задача на кабинета.

Документът бе подсилен със 148 гласа „ за “, 46 – „ срещу “ и един въздържал се (от „ Продължаваме промяната “). Решението бе подкрепено от ГЕРБ, Политическа партия, Движение за права и свободи, „ Демократична България “ и „ Български напредък “. Цялата парламентарна група на „ Възраждане “ се разгласи срещу. Само Явор Божанков от Българска социалистическа партия гласоподава „ за “, а останалите му сътрудници се оповестиха срещу.

„ Възраждане “ и Левицата дефинираха останалите 5 партии като „ коалиция на войната “. Христо Иванов (ДБ) им отговори, че те пък са част от „ коалиция за съветски мир “.

Малко по-късно, след отмора, депутатите утвърдиха и съглашение сред министерствата на защитата на България и Украйна за безплатно даване на въоръжение. То бе признато на първо четене със 130 гласа „ за “ и 36 – „ срещу “ („ Възраждане “ и БСП). Това в действителност е първият механизъм за помощ, очакван в проекторешението. По искане на ГЕРБ бе признато срокът сред първо и второ четене на законопроекта да бъде скъсен на три дни. 
Какво в действителност ще изпрати България на Украйна?
Проекторешението не разкрива съответно военната техника, която страната ни ще изпрати на Украйна. При разискването на документа в отраслова комисия министърът на стопанската система Никола Стоянов разяснява, че ще изпратим леко стрелково оръжие и муниции.

С документа също по този начин се позволява присъединяване на военнослужещи от военните сили на България в задачата на Европейския съюз за подкрепяне на Украйна. Предвижда се един щабен офицер да вземе присъединяване в увеличаване на Звеното за обмисляне и осъществяване на военни задачи в Белгия. Други 5 военнослужещи могат да вземат участие в Многонационалното командване на Европейски Съюз за общовойсково образование в Полша и Германия. 50 военни могат да вземат присъединяване в образование за потреблението на въоръжение и техника на територията на страни от Европейски Съюз или България.
„ Коалиция на войната “ и „ Коалиция за съветски мир “
Висок градус беляза разискването в зала на текстовете. Първоначално съвещанието трябваше да бъде секретно, само че депутатите от Българска социалистическа партия излъчваха онлайн в прорез с правилника на Народно събрание. След това бе решение съвещанието да продължи пред камери.

Единствено Явор Божанков от левицата разяснява, че е вярно България да изпрати помощ на Украйна. По думите му ще е лицемерно страната ни да желае да е част от стратегии за взаимност и дава на средства, само че да не е част от помощта за измъчен народ.

Останалите депутати от Българска социалистическа партия защитаваха тезата, че не може да бъде реализиран мир с оръжия. Лидерът Корнелия Нинова пък прикани за разсекретяване на листата.

По-късно Явор Божанков бе изключен от групата на Българска социалистическа партия, защото е нарушил правилника на партията. Парламентарната група прикани Божанков да напусне Народното събрание и да освободи мястото за идващия в листата.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинПоследниНай-четениПолитика 20 Парламентът дефинитивно утвърди оръжията за Украйна Бюджет и финанси 76 Еврото е късмет за повече вложения в България и стесняване на сивата стопанска система Политика 260 Все повече танкери се натрупат пред Босфора Бюджет и финанси 508 Кабинетът ще е подготвен със Закона за еврото до края на годината Крипто 13676 Забравете за криптозимата, идва „ кървава баня “ за биткойн Бюджет и финанси 7288 Българска социалистическа партия желае внезапно повдигане на оптималния застрахователен приход Компании 7022 Nexo напуща Съединените щати Бюджет и финанси 5714 „ Напълно безумно “: Бизнесът жигосах повдигането на МРЗ и оптималния предел Всички новиниОще от ПолитикаВиж всичкиВсе повече танкери се натрупат пред Босфора Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР