Народното събрание реши битовите крайни потребители на ток да останат

...
Народното събрание реши битовите крайни потребители на ток да останат
Коментари Харесай

Парламентът: Битовите крайни потребители на ток остават на регулирания пазар до 31 декември 2025 година

Народното заседание реши битовите крайни консуматори на ток да останат на контролирания пазар на електрическа енергия до 31 декември 2025 година.

Решението бе импортирано от парламентарната група на ГЕРБ-СДС и получи поддръжката на болшинството в Народното събрание. То беше признато със 172 гласа „ за “ и нито един срещу. По този метод с 3 години се отсрочва прекосяването на битовите консуматори на ток към свободния енергиен пазар, заяви Tribune.

Правителството да предприеме нужните дейности, с които да подсигурява, че цялостната либерализация на пазара на електрическа сила за битовите консуматори ще се реализира след 1 януари 2026 година, гласи решението на Народното събрание.

Според Жечо Станков от ГЕРБ решението дава опция за оптимално отсрочване на периода за прекосяване на битовите консуматори на ток на свободния пазар, заложен като изискване за асимилиране на средства по Плана за възобновяване и резистентност.

„ Ако до края на 2025 година успеем да създадем законите за енергийна успеваемост и ВЕИ, жителите ще бъдат енергийно самостоятелни “, означи Жечо Станков.

„ Едно домакинство, което през зимата се отоплява на климатик и харчи месечно към 1000 киловата, ще заплати сметка в границите на 180 лв., а в случай че се извърши този ангажимент, който сътрудниците от Политическа партия са поели с последния План за възобновяване резистентност, то сметката на това домакинство от 180 лв. ще стане 720 лв. след Нова година “, уточни Станков.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи изрази мнение, че битовите консуматори в тези условия не са подготвени да излязат на свободния пазар.

„ Не сме подготвени, тъй като трябваше до момента да сме определили най-малкото енергийно бедните, какъв брой са, кои са, да сме подготвили стратегия за подпомагането им посредством общественото министерство “, означи депутатът от Движение за права и свободи.

От „ Българска социалистическа партия за България “ също поддържаха предлагането на ГЕРБ-СДС, още повече че то съвпадало с тяхната предизборна акция.

Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия дефинира плана на решение на ГЕРБ като първа стъпка към енергийна поддръжка за битовите крайни консуматори.

„ Правителството би трябвало да свърши своята работа по отношение на Плана за възобновяване и резистентност и да се изясни в действителност за проблемите, които има, още повече, че в миг, когато виждаме какви шокове има на енергийния пазар в Европа, е напълно обикновено семействата да се употребяват с по-голяма протекция “, посочи социалистът.

„ Но също по този начин има семейства, които се отопляват на природен газ и в най-скоро време, в случай че Министерският съвет продължава да не взима решения, то тогава ние народните представители още веднъж би трябвало да решим казуса “, сподели още Стойнев.

„ Възраждане “ пък споделиха, че няма да одобрят плана на решение на ГЕРБ. На фона на нестабилната обстановка от партията считат, че въобще проектите за прекосяване на битовите консуматори на свободния пазар би трябвало да бъдат отстранени, а освен отсрочени.

„ Продължаваме промяната “ още веднъж акцентираха, че държавните управления преди кабинета „ Петков “ не са постигнали прогрес в либерализацията на енергийния ни пазар.

„ С решението през днешния ден ще препотвърдим заложената от предходното постоянно държавно управление политика за гладко прекосяване към либерализирания пазар на крайните битови консуматори на ток “, разяснява Радослав Рибарски от „ Продължаваме промяната “, който беше ръководител на енергийната комисия в предходното Народно заседание.

По думите му цялостната либерализация минава през отпадане ролята на НЕК като главен снабдител. Либерализацията би трябвало да отвори пазара за повече участници и да сътвори конкурентна среда, акцентира депутатът.

„ Български напредък “ от своя страна не виждат смисъл в подкрепения план на решение. „ Един елементарен политически пиар, нищо повече, защото битовите консуматори първо са предпазени от ценовите решения, които са на КЕВР “, съобщи Георги Самандов.

Той прикани парламентарните групи да помислят за разработка на механизми за подкрепяне на най-уязвимите консуматори на ток, които в зимните месеци ще усетят стопански потрес. „ Това, което сега се приказва, ми наподобява като подготовка за избори, а не да намираме решения на проблемите на хората “, разяснява националният представител от „ Български напредък “.

След гласуването народните представители минаха към разискване на проекторешението за възлагане на Министерския съвет да одобри стратегия за даване на обезщетения на небитовите крайни консуматори, което също е импортирано от ПГ на ГЕРБ–СДС.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР