Народното събрание ратифицира Споразумението между правителствата на България и САЩ

...
Народното събрание ратифицира Споразумението между правителствата на България и САЩ
Коментари Харесай

НС ратифицира споразумението със САЩ за нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“

Народното заседание ратифицира Споразумението сред държавните управления на България и Съединени американски щати за съдействие по Проекта за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ и Ядрената стратегия за цивилен цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 година

След влизането в действие на закона министърът на външните работи би трябвало да уведоми по дипломатически път Съединени американски щати за утвърждението на съглашението, а министърът на енергетиката - да обнародва в „ Държавен вестник “ документа в 15-дневен период от датата на влизането му в действие за България, гласоподаваха народните представители. С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 година министърът на енергетиката беше длъжен да предприеме всички дейности за взимане на позитивно решение за създаване на нова нуклеарна мощ с технология АР1000.

Народното заседание ратифицира и Споразумението на участващите съдружници към Фонда на НАТО за нововъведения. Международният документ беше утвърден на второ четене със 161 гласа „ за “, 36 – „ срещу “ и 16 – „ въздържал се “.

Фондът на НАТО за нововъведения се основава за да дава вложения в участващите страни, финансиран е на непринуден принцип, с дълготрайност на деяние 15 години, се показва в претекстовете на вносителя – Министерския съвет. Фондът ще обезпечава вложения във високотехнологични стартъпи, които имат капацитет в сигурността и защитата.

Във времето за парламентарен надзор на депутатски въпроси дадоха отговор министрите в оставка Кръстю Кръстев, Юлиян Попов, Георги Гвоздейков, Калин Стоянов, Андрей Цеков, Иванка Шалапатова и Румен Радев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР