Народното събрание ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между

...
Народното събрание ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между
Коментари Харесай

Депутат: Пропуква се Берлинската страна на Балканите

Народното заседание ратифицира Договора за другарство , добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония.

По време на полемиката заместник-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов / "БСП за България "/ взе думата в персонално качество и прикани за прекъсване на фанфарите. Той дефинира контракта като "политическо, геополитическо пазарене ", а не като държавническа политика.

Този контракт оправдава македонизма, той стъпва върху македонизма, тъй като признава съществуването на два обособени народа, на два езика, най-малко писмеността остава обща, разяснява Жаблянов. Според него подобен контракт би следвало да има, само че този бил недоносче.

Юлиан Ангелов / "Обединени патриоти "/ разяснява, че когато някой реши да чете контракта като дявола евангелието, постоянно ще откри учредения да подлага на критика. Този контракт ще отбрани и българските ползи и българите в Македония, съобщи той.
В контракта доста ясно е написано по какъв начин се потвърждават моменти от историята на Македония и България - на база на достоверни документи, означи Ангелов.

Пламен Манушев /ГЕРБ/ напомни, че България първа е признала Македония и попита риторично може ли да се върнем обратно. Този контракт дава опция да спре антибългарската агитация в Македония, уточни той.

Манушев добави, че документът разрешава най-сетне и учените да се съберат и да приказват за общата ни история. Един ден несъмнено няма да има граница, когато тази страна влезе в Европейски Съюз, разяснява той. Според Манушев този контракт не е изменничество, в противен случай, той е исторически пробив в връзките сред два приятелски народа, две приятелски страни.

Договорът е исторически, тук няма фанфари, тук има действителност, тук има бъдеще, добави той. Подписваме контракт сред две страни, а не сред два народа, репликира го Таско Ерменков от левицата.

Кристиан Вигенин съобщи, че ПГ на "БСП за България " поддържа ратификацията на контракта с Македония. Място за триумфализъм няма, само че има място за задоволство, че 10 години откакто България инициира подписването на подобен контракт, през днешния ден сме на път да го осъществяваме, сподели той.
Вигенин уточни, че политическата смяна в Скопие е направила допустимо подписването на този контракт. Той означи, че специалисти, учени, политици са разсъждавали над всяка дума в него.

От нас зависи по какъв начин четем този контракт и дали в него виждаме благоприятни условия, бъдеще за нашите връзки или бездна, разяснява той. Според Вигенин договорът дава добра основа за двустранните връзки.

Милен Михов / "Обединени патриоти "/ разяснява, че през днешния ден не е време за фанфари, само че не е и време за отчаяние, през днешния ден е време за рационално и с достолепие одобрение на контракта. Този контракт ерозира, пропуква Берлинската страна на Балканите, той е удар против това, което назоваваме македонизъм, като идеология и теория, разделяща и противопоставяща хората в Република България и в Република Македония, съобщи той. По думите му това е крачка в реализирането на българските национални ползи.

Силата на България е в историческата истина, в политическата истина, в истината за бъдещето, означи той. По думите му този контракт поставя завършек на пропагандата и пази истината. Михов също уточни, че българските специалисти в мултидисциплинарната комисия би трябвало да бъдат добре готови и тя да отбрани истината.

Имрен Мехмедова /ДПС/ означи, че договорът за добросъседство сред България и Македония е пробив в връзките сред двете страни. По думите й пред двете близки и другарски страни се открива вероятност за превъзмогване на насъбраните недоразумения, съмнения и неприязън.
Движение за права и свободи приветства подписването на контракта, като преломен миг в двустранните връзки и в процеса на присъединение на Западните Балкани към Европейски Съюз, уточни тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР