Народното събрание продължава с разискванията на второ четене на промените

...
Народното събрание продължава с разискванията на второ четене на промените
Коментари Харесай

Решиха ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване

Народното заседание продължава с разискванията на второ четене на измененията в Изборния кодекс.

Със 116 гласа за депутатите одобриха дефинитивно предлагането на ГЕРБ ЦИК да наеме или да закупи машините за гласоподаване.

Държавната организация Електронно ръководство дружно с Българския институт за стандартизация и Института по метрология ще удостоверяват сходството на доставения вид техническо устройство. Удостоверяването ще се прави в период от 30 работни дни, считано от датата на даването от ЦИК на машините за гласоподаване.

Централната изборна комисия ще дефинира техническите условия към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласоподаване, одобриха още депутатите.

От Българска социалистическа партия оспориха текста с претекста, че това ще докара до безпорядък по време на идните парламентарни избори.

Депутатите занапред ще разискват главната част от измененията, обвързвана с предлагането на ГЕРБ за въвеждане на смесена система при избори за Велико национално заседание.

Вчера болшинството дефинитивно реши на идващите избори да се гласоподава и с машини, и с хартиени бюлетини. Днес Народното събрание ще разиска предлагането на ГЕРБ за основаване на нова глава в Изборния кодекс за въвеждане на смесена система при избори за Велико национално заседание.

От ГЕРБ оферират мажоритарен избор на половината депутати във Великото национално заседание, а останалите 200 да се избират съразмерно. Идеята е атакувана и от опозицията, и от един от съдружните сътрудници - " Национален фронт за избавление на България ". В партията на Валери Симеонов оферират опазване на общия ред, очакван в конституцията, за избори за Велико национално заседание. В претекстовете си НФСБ показват, че Великото национално заседание изисква оптималната представителност, която се подсигурява само от пропорционалната изборна система, а мажоритарен избор облагодетелства главно огромните политически сили.
Българска социалистическа партия упорства предложенията в изборното законодателство за Велико национално заседание да бъдат оттеглени. Лидерът Корнелия Нинова:

" 160 подписа за привикване на Велико национално заседание няма да имате. Не губете времето на Народното събрание и на народа. Това беше избавителният пояс за Бойко Борисов и за вас. "

Депутатите ще вземат решение още дали да възложат на Централната изборна комисия да закупи или наеме машините за гласоподаване - предложение, което се оспорва от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Национален референдум ще може да се организира и по въпроси, които до момента са били обсъждани единствено от Велико национално заседание.

Предложението на Вътрешна македонска революционна организация беше признато в новия Изборен кодекс, който депутатите разглеждаха през последните два дни.

Отхвърлено беше друго искане на партията - да се понижи минималният брой поданици в обитаемо място, необходим за формиране на кметство от 350 на 200 души.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР