Народното събрание прие решение, с което се регламентира, че битовите

...
Народното събрание прие решение, с което се регламентира, че битовите
Коментари Харесай

Битовите потребители на ток остават на регулирания пазар до края на 2025 г. | Това решиха депутатите на днешното си заседание

Народното заседание одобри решение, с което се регламентира, че битовите крайни клиенти на електрическа енергия остават на контролирания пазар на електрическа енергия до 31 декември 2025 година

Предложението, импортирано от ръководителя на Комисията по енергетика Делян Добрев и група народни представители от ГЕРБ-СДС, беше подкрепено със 172 гласа " за ", без " срещу " и с 22 " въздържал се ". С него се разпорежда на Министерския съвет да предприеме нужните дейности, с които да подсигурява, че цялостната либерализация на пазара на електрическа сила за крайните битови клиенти ще се реализира след 1 януари 2026 година

Парламентът одобри и решение, с което разпорежда на Министерския съвет да одобри стратегия за даване на обезщетения на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия.

На днешното си изключително съвещание Народното събрание одобри Правилника за организацията и активността на Народното събрание. Предвижда се той да влезе в действие в деня на обнародването му в Държавен вестник. От конституирането му на 19 октомври 2022 година до в този момент, 48-ото Народно заседание осъществяваше активността си по правилника, признат от предходния парламент.

Решенията на непрекъснатите парламентарни комисии се одобряват с болшинство от присъстващите народни представители и при изискване, че за тях са дали своят вот не по-малко от една трета от членовете на комисията, реши Народното събрание. Беше признато, че гласуването е персонално.

В наредбите на новия Правилник за организацията и активността на Народното събрание е конкретизирано понятието " присъстващи ". При очевидно гласоподаване под " присъстващи " се схваща броят на народните представители, които са регистрирани при последната, преди гласуването, инспекция на кворума. При скрито гласоподаване под " присъстващи " се схваща броят на участвалите в него народни представители, взеха решение депутатите.

Когато Народното събрание пристъпи към осъществяване на чуване, вносителят на предлагането прави ревю на въпросите в границите на пет минути. Всяка от парламентарните групи има право на два въпроса общо към всички изслушвани лица, а народните представители, нечленуващи в парламентарна група - общо на един въпрос като всеки въпрос е в границите на две минути.

Държавните и локалните органи и техните администрации са длъжни да оказват подпомагане на народния представител и да му дават при поискване сведения и документи по отношение на осъществяване на пълномощията му в период от 14 дни, е записано в правилника на Народното събрание. Народният представител има право на достъп до държавните и локалните органи и организации.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР