Народното събрание прие процедурните правила за избор на управител на

...
Народното събрание прие процедурните правила за избор на управител на
Коментари Харесай

Приеха правилата за избор на нов управител на БНБ

Народното заседание одобри процедурните правила за избор на шеф на Българска народна банка. Срокът за показване на претендентите е 7 дни. ГЕРБ и Движение за права и свободи упрекнаха ръководещите, че бавят процедурата без съображение.

Предложението процедурните правила за избор на шеф на Българска народна банка да е първа точка в дневния ред беше на парламентарната група на „ Продължаваме промяната “. Спор в залата провокира методът на гласоподаване в дебатите, а в различен стана ясно, че шефът на бюджетната комисия от Има Такъв Народ Любомир Каримански продължава да упорства да е претендент за поста, макар неодобрението на сътрудниците от Политическа партия. Те пък настояват, че нямали подготвена кандидатура, въпреки да се приказва от седмица, че досегашният зам.-гуверньор Калин Христов е най-вероятното име за тяхна номинация, взаимно с Демократична България.

От ГЕРБ обявиха, че Народното събрание работи на ръба на кворума в залата. Десислава Атанасова разяснява:

„ Отново казус в пленарната зала. В 9,15 към този момент няма кворум в Народното събрание, тъй като болшинството на „ Продължаваме промяната “ не се записва. На съдружен съвет евентуално не сте се разбрали по какъв начин да замените условията по отношение на шефа на Българска народна банка с едни доста по-ниски във връзка с образованието на претендент за шеф на Българска народна банка “.

Тошко Йорданов от „ ИТН “ изясни:

„ Ива Митева е на видеостената, както знаете. Ще изтъквам това, което тя споделя, защото за жалост системата ни още не е такава, че хора могат да се изричат от там. Щом никой не е оспорил кворума, има 62 гласа, решението е признато “.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев се съгласи с вносителите:

„ Колеги, аз считам, че това, което прочете Тошко Йорданов, е вярно “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР