Народното събрание прие промените в Закона за защита на лица,

...
Народното събрание прие промените в Закона за защита на лица,
Коментари Харесай

Последният ден на 46-ото НС: Отнеха бюрото за защита на свидетели от главния прокурор

Народното заседание одобри измененията в Закона за отбрана на лица, застрашени от наказателно гонене, с които Бюрото за отбрана на очевидците се закрива и минава на послушание към Министерството на правораздаването.

Отчетът за Бюрото ще се прави пред министъра на правораздаването, а самият той ще се регистрира пред Народно събрание в границите на петъчните парламентарни контроли. Също по този начин всички парцели на Бюрото се трансферират от основния прокурор към правосъдното министерство. Отпадат всички полицейски функционалности като опциите за задържане, претършуване и наложително довеждане на лица. Запазват се единствено охранителните му функционалности.

Промените бяха първа точка в съвещанието от днешния финален ден на 46-ия парламент, преди работата му да бъде закрита с декрет на президента. Те бяха признати с гласовете на " Демократична България ", " ИТН ", " Изправи се БГ! Ние идваме! " и Българска социалистическа партия. Против бяха Движение за права и свободи и ГЕРБ.

Депутатите се скараха още на заглавието на закона. От Движение за права и свободи предизвестиха, че смяната ще обслужи единствено незаконния контингент.

" Целта е тези очевидци да бъдат осветени, задачата е тези очевидци да бъдат отстреляни. Нали всички сме чували, че тези олигарси, които се укриват от българското правораздаване си имат представители тук. Даже някои си имат и юристи, които ги съставляват по някои каузи. Ето по тази причина е този закон, сътрудници ", съобщи Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

От " ИТН " и " Изправи се БГ! Ние идваме! " упрекнаха Движение за права и свободи, че саботира закона, брани Гешев и задкулисието.

" Хубаво е да видиш какъв брой ниско може да падне някой, даже не на амбразурата. Под амбразурата в отбрана на КОЙ. Съдейки по писъците, надавани от избрана парламентарна група, очевидно Делян Славчев Пеевски ще стане предпазен очевидец против Бойко Борисов ", сподели СНХ: Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

" Голата истина е, че доста огромна част от тези депутати в тази зала, които стоят сега, се пробват по всякакъв начин да запазят това необичайно бюро и този чудноват основен прокурор. Вие сте позор, ГЕРБ, Движение за права и свободи, вие сте позор, да знаете. Срам ме е, че съм в тази зала и в този момент ще изляза ", съобщи Филип Станев от Има Такъв Народ.

" От бюро за отбрана на очевидци се трансформира в бюро за защита, в това число на основния прокурор. Парламентарната група на ГЕРБ сте взели участие, с цел да се стигне до актуалната обстановка, в която имаме една паравоенна конструкция ", сподели Мая Манолова от ИБГНИ.

От ГЕРБ пък припомниха, че прехвърлянето на Бюрото за отбрана на очевидците към основния прокурор е било по време на държавното управление " Орешарски " и с поддръжката на тогавашния заместник-председател на Народното събрание Мая Манолова.

" Уважаема госпожо Манолова, чудя се по какъв начин да нарека Вашето изявление - амнезия, политическа шизофрения или гьонсурат. По времето на кабинета Орешарски Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Атака " поддържат Бюрото за отбрана от Министерство на правораздаването да се трансферира на послушание на основния прокурор ", отговори Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

С връщането на бюрото в правосъдната система и премахването на полицейските му функционалности се поправя конституционно нарушаване, обявиха от " Демократична България ".

" Ако не си оправим правораздаването, можем да мечтаем за висок стопански напредък, можем да мечтаем за задгранични вложения, само че няма да ги получим ", съобщи Атанас Славов от Демократична България.

Скандалите продължиха и при дебатите по измененията в Закона за правосъдната система, предвиждащи закриването на профилирания съд и профилираната прокуратура.

" Ние ще подкрепим законопроекта, наша поредна позиция, която обаче не е образувана конюнктурно поради митинги. Ние правосъдна промяна желаеме, но други злодеи не я желаят, и би трябвало отговорен да има за тая работа, тъй като другояче би трябвало да признаете, че тази работа повторно не успяхте да я свършите е и главно виновността я носите вие ", разяснява Явор Божанков от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

Според Иво Атанасов от ПГ на " ИТН " стремежът на Демократична България и ИБГНИ " не е " за " промяна на модела Борисов, Пеевски, Доган и пазителя на мафията Гешев ".

" Те са на правилото " стани да седна ". Жаждата за власт, жаждата за пари, финансовата взаимозависимост от техните благодетели направи по този начин, че да не може да бъде осъществена правосъдна промяна ", съобщи Атанасов.

" Ще приключим Народното събрание с две положителни вести - тъй като следя и това, което предходният оратор сподели, което Божанков сподели, главен зложелател е " Демократична България ", тя е отговорна. Всъщност правосъдната промяна е измислена от Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, ние сме я употребявали предизборно. Хората знаят кой какъв брой е работил за правосъдната промяна ", разяснява ръководителят на " Демократична България " Христо Иванов.

" Не желая да върша разбор на работа на институциите, които се предлага да бъдат закрити, само че не мога да не кажа, че в това Народно събрание вършим промяна посредством закриване. Оставям на вас и на хората, които ни гледат и слушат, да преценяват кой има интерес от това избрани хора, които сега са обвинени, да си останат на независимост и делата им да не приключат ", сподели Цветан Енчев от Движение за права и свободи.

" Не знам за какво във всяка парламентарна група, колкото и качествени хора да има, постоянно се намира по един човек, който извънредно доста желае да бъде Иван Гешев. Няма да се получи. Той е единствен и незаместим. Той свети над всички нас като слънцето и въздуха, както преди време ви топлеше Съветския съюз. Във всяка една парламентарна група може би има по един прикрит член на Движение за права и свободи, което е реклама за Движение за права и свободи ", разяснява Арман Бабикян от ПГ на " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

Въпреки горещите диспути, Народното събрание с цялостно единогласие одобри измененията в Закона за правосъдната система на първо четене, които обаче няма да влязат в действие поради края на това Народно заседание и невъзможността измененията да минат на второ четене.

Последната точка от дневния ред бе отчетът на комисията за полицейско принуждение по време на митингите. Част от съвещанието беше закрита, само че откакто то стана още веднъж намерено, от ИБГНИ оповестиха, че са били подслушвани над 900 българи, а в залата са прочетени имената на 130 от тях, измежду които публицисти, политически лица и генерали.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР