Народното събрание прие проекторешение, което дава срок от три месеца

...
Народното събрание прие проекторешение, което дава срок от три месеца
Коментари Харесай

НС възложи на правителството програма за инвестиции в отбраната до 2023 - Политика

Народното събрание одобри проекторешение, което дава период от три месеца на държавното управление да изготви и внесе в Народното събрание подробна стратегия за вложения в защитата до 2032 година

Програмата за развиване на въоръжените сили до 2032 година е утвърдена от Народното събрание през 2021 година В нея са описани основните и сериозно значими за българската защита качества, които следва да бъдат реализирани до 2032 година Приетото през днешния ден проекторешение е импортирано от парламентарните групи на ГЕРБ, " Продължаваме промяната ", Движение за права и свободи, " Демократична България " и " Български напредък ". Против гласоподаваха единствено от " Възраждане ", а Българска социалистическа партия се въздържаха.

" След експанзията на Русия в Украйна и продължаващата близо година война следва да се извадят поуките от бойните дейности и да бъдат отразени в приоритизирането на нужните отбранителни качества, които следва да се модернизират или придобият от българските въоръжени сили ", пишат вносителите в претекстовете.

Проектът изисква по-детайлен метод в изработването на цялостна стратегия за вложения в Българската войска, като дава съответни рекомендации и период за осъществяване, което ще сътвори още гаранции за това, че модернизацията на Българската войска ще се осъществя.

Проекторешението изисква от Министерски съвет (МС) да внесе в Народното събрание стратегия, която да включва всички планове, които следва да се осъществят до 2032 година Проектите, чиято планирана стойност надвишава 100 млн. лв., би трябвало да бъдат разказани разделно. Целта е депутатите да са сигурни, че когато утвърждават препоръчаната от Министерски съвет финансова рамка тя ще бъде задоволителна за реализация на всички планове. 

Министерски съвет би трябвало да даде финансова рамка, която да обезпечи реализацията на плановете и естествената поддръжка на добитите и съществуващи отбранителни качества и естествения капиталов развой в Министерството на защитата.

Всички планове следва да включват всичките детайли, в това число муниции, C4I (командване, ръководство, връзки, компютри и разузнаване), системи, инфраструктура и така нататък

Николай Дренчев от " Възраждане " съобщи, че не е редно Народното събрание да възлага на едно служебно държавно управление, което най-вероятно ще действа още няколко месеца, да взима решения за 10 години напред.  " Ако в действителност създадат нещо, то ще е волно съчинение, направено от държавно управление с прекомерно къс период ", сподели той.

Христо Гаджев от ГЕРБ сподели, че депутатите не може да бездействат и да се преструват, че потребността от модернизиране на Българската войска не съществува. По думите му настоящето 48-о Народно заседание би трябвало да даде насоки на идващия парламент какви вложения в защитата следва да утвърди.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР