Народното събрание прие оставката на председателя на Комисията за противодействие

...
Народното събрание прие оставката на председателя на Комисията за противодействие
Коментари Харесай

Оставка дадена, оставка приета: Парламентът освободи Сотир Цацаров

Народното събрание одобри оставката на ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество Сотир Цацаров . Това стана откакто точката беше включена в дневния ред на депутатите за през днешния ден по искане на " ИТН ".

Решението беше взето единомислещо със 198 гласа " за ", " срещу ", " въздържал се " нямаше, защото ГЕРБ и Движение за права и свободи не участваха в гласуването

Председателят на КПКОНПИ и някогашен главен прокурор подаде оставката си на 17 януари, ден преди да бъде оповестено, че е лишен допускът му до класифицирана информация. Цацаров обяви пред вътрешната комисия на Народно събрание, че е имало институционален напън това да стане, упражнили го вътрешният министър  Бойко Рашков  и премиерът  Кирил Петков . Петков пък изрази подозрения, че е имало теч на информация към ръководителя на комисията, по тази причина е изпреварил отнемането на позволява с подаването на оставката.

Припомняме, че промяната на КПКОНПИ неведнъж бе обявявана като предпочитана задача от премиера Петков и партията му " Продължаваме промяната ". Предвижда се разделянето на комисията на две, като тя получи и проверяващи функционалности.
Дебатът
Дебатът по тематиката откри депутатът от ГЕРБ Тома Биков , който сподели, че е сюрпризиран, че Цацаров не е в Народното събрание за гласуването на оставката му. " Беше разумно той да даде и някакъв доклад пред Народното събрание, който го е избрал за тази позиция. Мисля, че трябваше да има някаква полемика, вие нещо бързате ", сподели Биков.

По думите му ръководещите не желаят да има сериозен спор по тази тематика. " Според мен, това, което вършиме, е необичайно. Ние в комисия имахме чуване на господин Цацаров, само че то се случи малко принудително. Какъв е казусът той да пристигна тук и да си каже каквото има. Така единствено освобождаваме и все едно нищо не е било. Да сте живи и здрави и Господ да ви е на помощ ", добави депутатът.
Цацаров и Гешев в последно танго, може да настъпят Пеевски
В живота има два типа избавителни дейности - основани върху прогнози и основани върху диагнози. Доколко болна е системата, която би трябвало...
Прочети повече
Отговори му Константин Бачийски от " Продължаваме промяната ". Той съобщи, че все още КПКОНПИ работи неефективно и виновност по тази причина има и Сотир Цацаров. " Оставката на господин Цацаров по този начин или другояче ще стане факт. Дали малко по-рано или малко по-късно - това не е значимо ", сподели той.

Според него значимо е по кое време ще се случи смяната в КПКОНПИ. " Хората, които се ревизираха от нея излязоха с ореол, а някои от тях са глобени и по закона " Магнитски ". Тази комисия не откри причини против тях. Следващата комисия ще има доста по-голяма успеваемост ", даде обещание депутатът от ръководещите.

В дебата се включи и някогашния ръководител на Народното събрание Ива Митева ( " ИТН " ). " В случая сме в позиция на подадена оставка, с която Народното събрание би трябвало да се съобрази. Конституционният съд споделя, че това е субективно право и ние би трябвало единствено да установим дали оставката е същинска и би трябвало да я приемем ", безапелационна е тя.

" Това се трансформира в някакъв приятелски съд, само че този който съдим го няма ", заключи Биков след репликите на ръководещите.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР