Народното събрание прие оставката на народния представител Александър Тодоров от

...
Народното събрание прие оставката на народния представител Александър Тодоров от
Коментари Харесай

НС прие оставката на депутата Александър Тодоров, предложен за шеф на тотото


Народното събрание одобри оставката на народния представител Александър Тодоров от " ИТН " (ИТН) със 144 гласа " за ", без " срещу " и един - " въздържал се ".

Тодоров е подал молба за освобождението си като депутат. Той е предлагането на спортния министър Радостин Василев за поста изпълнителен шеф на Българския състезателен тотализатор (БСТ).

Софийският градски съд обаче спря във вторник вписването на новото управление на БСТ след тъжба от досегашните членове на Управителния съвет на тотото Христо Йовов и Гошо Гинчев.

Дебатът по подадената молба за освобождението му продължи близо два часа. Във фокуса на разискванията бе подадената от Тодоров декларация за спор на ползи. Според ГЕРБ и Движение за права и свободи той е подписал декларация с погрешно наличие, че не заема висша обществена служба по закона за КПКОНПИ.

От ГЕРБ-СДС желаеха прокуратурата да се самосезира и да ревизира, дали Тодоров е попълнил декларация с погрешно наличие, съобщи Българска телеграфна агенция. Движение за права и свободи също дефинира случилото се като " клетвопрестъпничество " и " нарушаване на Конституцията ".

Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС сподели, че се е трансформирало в постоянна процедура да се подписват заявления с погрешно наличие. Тя изясни, че Тодоров е подал заявление едвам, откакто е определен за изпълнителен шеф на спортния тотализатор. Депутатът напомни, че, според наредбите на Закона за обществените предприятия, член на директорски орган не може да бъде лице, което заема обществена служба.

Каназирева направи паралел с подадената декларация за българско поданство от премиера Кирил Петков. " Явно измежду ръководещите става процедура да нарушават и разпоредбите, и законите, и Конституцията, която имаме ", сподели тя.

Самият Александър Тодоров съобщи, че нарушаване на закона няма. Той напомни, че избирането му се конституира от вписването му в Търговския указател. " Има способени органи, които ще кажат има ли нарушаване или не. Няколко пъти стана въпрос и много сътрудници адвокати споделиха, че съм назначен за изпълнителен шеф на Българския състезателен тотализатор, което не дава отговор на истината. Избирането ми се конституира от решението на комерсиалния указател, от вписването в комерсиалния указател, тъй че тези изказвания не дават отговор на истината ", разяснява той.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи разяснява, че с една погрешна декларация през днешния ден те вършат шеф на тотото, а на следващия ден - министър-председател на България.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР