Народното събрание прие оставката на министър-председателя акад. Николай Денков и

...
Народното събрание прие оставката на министър-председателя акад. Николай Денков и
Коментари Харесай

Народното събрание прие оставката на Денков

Народното събрание одобри оставката на министър-председателя акад. Николай Денков и Министерски съвет с 216 гласа " за ", съобщи кореспондент на БГНЕС.


Оставката е част от поетия ангажимент за ротация сред ГЕРБ и ПП-ДБ, който гласи, че след оставката на Николай Денков и министрите, министър-председател би трябвало да стане Мария Габриел от ГЕРБ и да бъде определен нов личен състав на Министерски съвет.

“Въпреки саботажите сме подготвени да продължим напред. Кабинетът в оставка ще продължи да извършва функционалностите си до избиране на ново държавно управление и ще обезпечи последователност в ротацията ”, съобщи Денков при започване на дебатите в пленарна зала.

Опозицията взе думата по време на разискванията и насочи остри рецензии към кабинета.

“България беше водеща мощ в доста браншове. Тя определяше енергийния баланс, какво се случи през тези 30 години? България имаше единствено срамни държавни управления ”, това съобщи Цончо Ганев от “Възраждане ”.

Според него кабинетът на Денков е потъпкал Конституцията, подарил е значими за сигурността на България ракети на Украйна и престъпността се е върнала. “50 негативни мнения от правосъдните институции по отношение на измененията в Конституцията, клекнахте пред Движение за права и свободи и хора с двойно поданство могат да стават министри ”, сподели Ганев и продължи: “Относно защитата подарихме за 2 милиарда лева два нуклеарни реактора на Украйна; дадохме ракети, които осигуряваха безвредното битие на страната ни, в този момент сме тотално оголени. На всичкото от горната страна се връщаме в незаконните времена и “всички спонсори на ПП-ДБ към този момент ги няма ”. Като стартираме през Алексей Петров и стигнем до Къро. Имаме съсипия и морално проваляне с този кабинет ”, добави Цончо Ганев.

Георги Свиленски, заместник-председател на ПГ на Българска социалистическа партия, разкритикува Денков поради това, че е напуснал пленарна зала преди изказването на Цончо Ганев. Според Свиленски той бяга от българските жители. “Моля да върнете премиера в зала и несъмнено министрите да дават отговор за това, което са постигнали ”, прикани Свиленски.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също разкритикува кабинета. “Това държавно управление е порочно заченато и безусловно неестествено като “сглобка ”, сподели Нинова, след което изброи до каква степен са се осъществили целите на кабинета. “Постигнахме 3% Шенген- приоритет несбъднат. Приемането в Еврозоната от 2025г.-невъзможно е. Овладяване на инфлацията до 3%, приключихме 2023г. с 9%. Четвърти приоритет-ПВУ и енергийните промени: Абсолютно несбъднат. Петият формален приоритет е основаване на действителни правила за разпределение на парите в общините, тук 0 работа-неизпълнен приоритет ”, счита Нинова.

Относно законодателната стратегия Корнелия Нинова сподели, че има признати 11 закона и 8 ратификации от заложени 80. “Не свършихте и това ”, добави водачът на Българска социалистическа партия.

Тя засегна и правосъдната промяна, като изясни, че няма определен състав на КПКОНПИ, на Висш съдебен съвет и на Инспектората и, че действителна промяна в правосъдната власт липсва.

Според нея в съглашението за взаимното бъдещо ръководство сред ГЕРБ и ПП-ДБ няма нито една препоръчана промяна за опазването на здравето, образованието и за повишение на приходите. “Всичко е разделяне на постове и порции. С идната ротация ни оферирате още от същото ”, добави Корнелия Нинова.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ счита, че в кабинета е имало министри-туристи, а най-вредното нещо появило се във финансите е Асен Василев. “Оставката трябваше да бъде налице още преди 9 месеца. Денков заставам тука и лъга. През последните 9 месеца кабинетът даде малоумни оферти за смяна на датата на националния празник, с помощта на финансовият министър държавният дълг на страната ще бъде 49 милиарда, а той самият стана прочут със корупционния случай “Чаталджа ”. Назначихте министри туристи, чиито екскурзии се заплащат от данъкоплатците ”, сподели Йорданов.

Според него няма и Шенген. “Съгласихме се да приемем толкоз доста бежанци единствено поради въздушния и воден Шенген и да може “дамите ” от обединението да се хвалят единствено на думи какво са свършили ”, счита депутатът от Има Такъв Народ. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР