Народното събрание прие окончателно текстове в Закона за МВР, които

...
Народното събрание прие окончателно текстове в Закона за МВР, които
Коментари Харесай

НС намери решение за недостига на полицаи, заобикаляйки закона

Народното събрание одобри дефинитивно текстове в Закона за Министерство на вътрешните работи, които плануват назначение на лица по трудови правни отношения, които ще имат пълномощията на униформени. Това ще става по описаните в Кодекса на труда процедури.
Според претекстовете по този начин вътрешното ведомство ще се опита да преодолее дефицита на униформени.
Текстовете плануват с изключение на задържането на лица, нарушили пропускателния режим на охранявани обекти на Министерство на вътрешните работи, тези лица да имат и право да одобряват жители и да записват техните сигнали и тъжби, ще връчват призовки и известия, ще могат да получават " информация от очевидни източници за подготвяни или към този момент осъществени правонарушения ", като ще имат задължението " навреме " да рапортуват, без да е конкретизирано на кого.
Наетите чиновници също по този начин ще могат да изготвят разбори и отчети " по проблеми, свързани със сигурността на локално равнище, и оферти за тяхното решение ".
Освен права по защита на държавната граница, каквито имаха досега, наетите на трудов контракт в Министерство на вътрешните работи към този момент ще имат и отговорности да правят " действия по териториално обслужване на популацията ".
В новите текстове е конкретизирано също, че наетите ще могат да заместват служители на реда и чиновници на пожарната.
С този текст автоматизирано се заобикалят нормите и условията за назначение на държавни чиновници в системата на Министерство на вътрешните работи , като наетите по трудови правни отношения ще придобият всички пълномощия на чиновниците в Министерство на вътрешните работи, прецизира OFFNews.
Това отваря и опцията при отсъстващ чиновник, зает с действия по защитата на председателството, функционалностите му да бъдат поети от лица без нужната подготовка, а това от своя страна слага под сериозен риск работата на Министерство на вътрешните работи.
Тази опция до известна степен конкурира по " чудатост " настояването на военния министър Красимир Каракачанов да включи армията в мероприятията по защитата на председателството, за което даже стана ясно, че били подготвяни законови промени.
Депутатите одобриха и опцията в дребните обитаеми места до 5000 души да има двама пожарникари. Идеята беше подложена на рецензия от синдикатите в Министерство на вътрешните работи, които дефинираха сходно решение като " пробив във вътрешната сигурност ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР