Народното събрание прие окончателни промени в Кодекса за социално осигуряване

...
Народното събрание прие окончателни промени в Кодекса за социално осигуряване
Коментари Харесай

Решено: Личен избор по коя формула ще се изчисляват пенсиите до 2023 г.

Народното заседание одобри дефинитивни промени в Кодекса за обществено обезпечаване на второ четене. След измененията в идващите четири години всеки да може да избра дали да му се взима поради трудовия стаж след 2000-ната година или приходът от трите най-благоприятни години преди 97-ма година.
Всички ще би трябвало да подадат заявление, в което да кажат какво избират. Според признатите текстове, избор ще имат единствено тези, които ще се пенсионират до 2023 година
След това пенсиите ще се пресмятат единствено по новата формула. До потребност от промените се стигна, откакто формулата за установяване на самостоятелния коефициент беше изменена в ущърб на част от хората.
Предварителните данни на Национален осигурителен институт посочваха, че за 31,3% от пенсиониращите се след 31 декември, 2018 година, " се получава понижение на самостоятелния коефициент (ИК) ". Или с други думи, пенсията на тези хора става по-ниска, тъй като към този момент не им се признават за застрахователен стаж 1997, 1998 и 1999 година.
В края на предходната година, със Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване и без никакви диспути в пленарната зала бяха зачеркнати и годините сред 1997 година и 2000 година.
След бурна социална реакция, се стигна до смяна на измененията.
В в този момент настоящото законодателство в осигурителния приход, от който се пресмятат новите пенсии за трудова активност, не се включва интервалът от три поредни, определени от лицето години от последните 15 години застрахователен стаж до 1 януари 1997 година, както и осигурителният приход в интервала 1 януари 1997 до 31 декември 1999 година
За по-лесна ориентировка на жителите, на уеб страницата на Национален осигурителен институт ще действа и специфичен калкулатор. Експертите в региона считат, че новият способ на пресмятане " регистрира по-точно относителния принос на лицето в осигурителната система. По този метод се изглаждат отклоненията на персоналния от междинния застрахователен приход ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР