Народното събрание прие на второ четене Закона за НЗОК за

...
Народното събрание прие на второ четене Закона за НЗОК за
Коментари Харесай

Приеха Закона за НЗОК за 2020 г. на второ четене

Народното заседание одобри на второ четене Закона за НЗОК за 2020 година Определената обща сума на разноските и прехвърлянията по бюджета на Касата за идната година е 4,7 милиарда лева, съобщи " Фокус ".

Първоначално парите за здравноосигурителни заплащания за първична извънболнична помощ бяха 244 млн. лева, за профилирана извънболнична помощ – 264 млн. лева, а за медико-диагностична активност – 94 млн. лева

Депутатите преразпределиха 99,9 млн. лева за лекарствени артикули. Парите бяха планувани за медикаменти, които са изключение от общия механизъм за предоставяне на отстъпки. Средствата за това изключение бяха в размер на 99,9 млн. лева От ГЕРБ обаче отдръпнаха този текст и това наложи преразпределянето на парите. 68 млн. лева отидоха за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за профилирани медицинсски грижи и за домашно лекуване на територията на страната. 31,9 млн. лева бяха разпределени за лекарствени артикули за лекуване на злокачествени болести и лекарствени артикули при животозасращаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, в изискванията на болничната здравна помощ, които НЗОК заплаща отвън цената на оказваните медицински услуги.

Депутатите взеха решение почналото лекуване на онкологично и онкохемалогични болести преди навършване на 18-годишна възраст да продължи да се заплаща до приключването му. Промените са заложени в преходни и заключителни разпореждания на Закона за здравето. От Българска социалистическа партия предлагаха лекуването на децата да продължи в същото болнично заведение, в което е почнало. Предложението на опозицията бе отхвърлено.

Народните представители резервираха размерът на 8% здравна вноска. Законът за бюджета на НЗОК влиза в действие от 1 януари 2020 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР