Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за
Коментари Харесай

НС прие на второ четене промени в Закона за закрила и развитие на културата

Народното заседание одобри на второ четене промени в Закона за протекция и развиване на културата, с които се стягат контролните механизми за отчетност на активността на Национален фонд „ Култура ”. Променя се и методът, по който ще се избира изпълнителният му шеф - той към този момент ще се назначава от министъра на културата с 4-годишен мандат след извършен конкурс. От 161 дали своят вот народни представители всички поддържаха законопроекта, " срещу " и " въздържали се " нямаше. Днешното пленарно съвещание стартира с декларация против измененията в Закона за хазарта от парламентарната група на Има Такъв Народ стартира.

" На фона на ескалиращите митинги на разнообразни професионални класи има един отрасъл, който „ удари “
джакпота – хазартните компании ", съобщи Гроздан Караджов от Има Такъв Народ от парламентарната естрада. По думите му съгласно измененията в Закона за хазарта, налогът върху активността им не се усилва, а се понижава.

" Въпросът е за какво беше направена тази лобистка корекция, и отговорите могат да бъдат единствено два: или той, министърът на финансите, е безусловно незапознат и не знае какво прави като финансов министър, което значи, че би трябвало незабавно да бъде уволнен, или съзнателно взема решение държавния бюджет от стотици милиони в интерес на частни компании ", заявиГроздан Караджов.

Депутатите одобриха на второ четене и промени в Закона за протекция и развиване на културата. С промените се цели цялостна промяна на нормативната уредба, обвързвана с организацията и активността на Националния фонд „ Култура “. Това не е фиктивен закон, а сериозна промяна, съобщи ръководителят на комисията по просвета и медии Тома Биков от ГЕРБ-СДС след показване на измененията.

" Очакваме най-сетне министерството на културата да си извърши уговорката - да смени управителния съвет на Национален фонд " Култура ", който изтече през ноември предходната година, и неотложно да смени изпълнителния шеф. Защото сме на път да провалим проекта за възобновяване и резистентност в областта на културата, което ще бъде един голям неуспех, "

По предложение на Николай Нанков от ГЕРБ-СДС депутатите включиха в дневния си ред второто четене на промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, по отношение на които породи спор какъв брой да са плажовете за природосъобразен туризъм, след което ще се организира и парламентарният надзор.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР