Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за
Коментари Харесай

НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката

Народното събрание одобри на второ четене промени в Закона за енергетиката, даващи опция на консуматори на газ да инсталират за своя сметка апарат, който да регистрира потребените количества синьо гориво, като трансформира кубичните метра в калории.

 

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев изясни претекстовете за поправката с аргумента, че сега измерването е неопределено и дава опция " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " да надписват крайните фактури и да ощетяват клиентите.

 

" С измененията даваме опция на бизнеса и на потребителите на природен газ, които се съмняват, че сметката им е повишена, да си купят те апарат, който ще бъде пломбиран от метрологията и който ще мери калоричността на газа на правилото на електромерите. И на база на показанията от този апарат ще бъде формирана фактурата. Не задължаваме никого да инсталира този газов хроматограф. Не харчим обществен запас и не натоварваме " Булгартрансгаз " той да купува тези уреди. Никой няма да купува хроматографи, в случай че не желае. Ще се купуват от клиент, в случай че счита, че го лъжат. Купува се за лична сметка, инсталира си го и по-късно се трансферира на доставчика ", съобщи Делян Добрев.

 

Той изясни, че уредите костват сред 60 и 80 хиляди евро, като изгода от тях ще имат огромните клиенти.

 

" От " Топлофикация София " считат, че тяхната загуба е 8 милиона лв. на години от погрешно отчитане на потребения природен газ. И в този момент като си купят този апарат ще имат действително отчитане на потребеното синьо гориво ", сподели още Делян Добрев.


Източник Българска национална телевизия

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР