Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за
Коментари Харесай

НС реши да бъдат осигурени безплатни учебници и учебни помагала за всички ученици до 12 клас

Народното заседание одобри на второ четене промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, с които се регламентира, че безвъзмездни учебници и образователни пособия ще бъдат обезпечени за всички възпитаници до 12 клас.

Измененията, импортирани от народни представители от ПГ „ Българска социалистическа партия за България “, бяха гласувани единомислещо.

Според признатата наредба в системата на предучилищното и учебното обучение се обезпечават за безплатно прилагане от всички деца и възпитаници от I до XII клас познавателни книжки, както и учебници и образователни комплекти и електронно четими учебници за образователните предмети и за специфичните предмети. Промените влизат мощ от образователната 2024 -2025 година, реши Народното събрание.

С промените се регламентира, че педагогическият съвет на всяко учебно заведение ще приема тактика за развиване на учебното заведение за идващите 5 години с приложени към нея проект. Досега тактиката беше за 4 години.

Народното събрание поддържа ветото на президента Румен Радев и отхвърли оспорвания от него текст на параграф 24 от измененията в Закона за енергетиката. С указ държавният глава върна за ново разискване в Народното събрание наредбата.

С параграф 24 от Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката се стига до отклоняване от общоевропейската уредба, като се препятстват нейните социално-икономически изгоди в България, се показва в претекстовете на президента. С наредбата се планува до края на 2023 година финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния систематичен оператор, да се прави на времеви период от един час, а европейското условие е този времеви период да е 15 минути, написа още в претекстовете.

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за горите. Окончателните текстове, завършени от депутатите, сплотиха в себе си елементи от трите в началото импортирани законопроекта – на Десислава Танева от ГЕРБ-СДС, на Иван Иванов от „ Българска социалистическа партия за България “ и Иван Христанов от „ Продължаваме промяната “.

По-рано народните представители одобриха на първо четене четири от постъпилите пет законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). В пленарна зала поддръжка получиха промените, препоръчани от народни представители от ПГ „ Възраждане “ и от депутати от ПГ „ Продължаваме промяната “, както и двата плана за промени в Наказателно-процесуален кодекс, импортирани от Министерския съвет. Отхвърлени бяха предложенията за изменение на кодекса, импортирани от народни представители от „ Демократична България “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР