Народното събрание прие на първо четене Законопроект за изменение и

...
Народното събрание прие на първо четене Законопроект за изменение и
Коментари Харесай

НС прие на първо четене промени в Закона за държавния бюджет, с които се увеличават финансираните проекти за общините

Народното събрание одобри на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет с вносител Министерски съвет. Промените бяха гласувани единомислещо със 161 гласа „ за “.

С промените с 631 се усилват общинските планове, част от приложението за капиталова стратегия в Закона за държавния бюджет.

В отчета на Комисията по бюджет и финанси се показва, че в Министерството на финансите са получени писма от кметове на 167 общини, с общо приложени 1062 планови оферти. От тях за подмяна на избрани в приложението планове с нови такива са 54, за отпадане на избрани в приложението планове са 42, за допълнение на избраните с приложението планове с нови такива са 673. Предложенията за смяна на параметрите на към този момент планувани в приложението планове са 293.

В отчета се акцентира, че броят на плановете в приложението се усилва с 631, като по този начин одобрените по приложението планове нарастват на 2258.

Депутатът Коста Стоянов от „ Възраждане “ уточни, че финансирането се усилва с 428 млн. лева, като от 3,326 милиарда лева става 3,754 милиарда лева А общата стойност на всички планови оферти за интервала до 2026 година се усилва с 904 млн. лева, изясни той. Инвестиционната стратегия, направена по този метод, е една добра самодейност, само че доста съществено предизвикателство пред Министерство на финансите, предвид на изнесените данни, че приходната част от бюджета за първото тримесечие изостава, изключително в събираемостта на Данък добавена стойност, добави още депутатът.  

Народният представител Антоанета Цонева от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ съобщи, че признатият метод от държавното управление със основаването на този лист е извънредно положителна процедура във всички свои измерения. Този метод с един обстоен лист, в който всеки един капиталов план, който общините са подали да бъде обществено наличен, има доста огромни преимущества, разяснява тя. По думите ѝ по този начин би могло да се наблюдава на районно равнище и на национално кои управляващи по какъв начин се оправят. Тя означи, че от средата на март месец са подписани съглашения с Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) на над 120 български общини за към 460 плана на обща стойност над един милиард.

Колегата ѝ Венко Сабрутев означи, че това, което е направило това Народно заседание, е цялостна промяна в метода, по който се отпускат средства към общините. Той уточни, че по данни на Министерството на финансите са постъпили общо 1062 плана, от които 348 – за улици и тротоари, 120 - за общински пътища, 242 - за ВиК уреди, 124 - обществени здания, 45 - плана за спортна инфраструктура.

Депутатът Манол Генов съобщи, че „ Българска социалистическа партия за България “ ще поддържат препоръчаните промени в Закона за държавния бюджет, препоръчани от Министерския съвет, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР