Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

НС прие на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители

Народното заседание одобри на първо четене промени в Закона за подкрепяне на земеделските производители, с които Интегрираната система за администриране и надзор (ИСАК) се добавя със система за електронни услуги.

В отчета на комисията по земеделието и храните се показва, че с приемането на законопроекта, се уточняват текстове, свързани със Системата за идентификация на земеделските имоти (СИЗП).

Предвижда се при възобновяване на информацията в СИЗП да могат да се употребяват и безвъзмездни източници на информация. Създава се опция заинтригувани лица да изразят противоречие с данните в СИЗП във връзка с референтите имоти. Прецизират се текстове и по повод пласт "Постоянно затревени площи ", като в допълнение към възбраната за разораване и превръщане на площите, включени в пласт "Постоянно затревени площи " се не разрешава и използването им не по предопределение. Включени са текстове, с които се лимитират опциите за приемане на подкрепяне за площи, които не са включени в записаната употребена повърхност от земеделските стопани. Въвежда се в допълнение ограничаване на правното съображение за неизрядните наематели или арендатори на земи от държавния и общинския аграрен фонд, е записано в отчета на комисията.

В хода на разискванията проф. Светла Бъчварова от "БСП за България " изясни, че техническите въпроси, които се уреждат със законопроекта, до момента са били обект на разпоредба. Тя уточни, че с този законопроект вносителите желаят да са сигурни, че глобените аграрни стопани, които имат наказания за непозволено поддадени имоти за подкрепяне, ще бъдат глобени и съдът ще признае техните възражения.

Когато МЗХГ, Държавен фонд "Земеделие " не са си изпълнили уговорките да разпознават парцелите за допустимост, не са създали своите инспекции, да смятат, че законът е този, който пречи, с цел да потвърдят своите учредения в съда, ми се коства пресилено, разяснява проф. Бъчварова.

Тя изясни, че от левицата ще създадат предложение сред първо и второ четене на законопроекта, обвързвано със отбраната на частните физически лица, които са дали земята си под аренда, само че не са получили съответната лихва. По думите й това е проблем, който се установи в последните години, само че с този законопроект още веднъж остава неуреден.

"Ние ще предложим и договорите, които са за наем и аренда с частни физически лица, също да бъдат обект на надзор, на регистрация в земеделските служби и при неплащане на съответните ренти, да се стигне до преустановяване на опцията да получават подкрепяне на база правни учредения ", уточни проф. Бъчварова.

Мария Белова, депутат от ПГ ГЕРБ съобщи, че ще поддържат това предложение на левицата и са изцяло съгласни със мнението на проф. Бъчварова.

Проф. Бъчварова в изявлението си разяснява и различен значителен въпрос, обвързван с измененията, които касаят продажбата на земи. "Когато отваряме вратата за продажба на земи, за които не е възобновена собствеността, ние сътворяваме причина за понижаване на обработваемата земя ", предизвести тя и настоя, че опцията тази земя да бъде урбанизирана и застроявана е нещо, което би трябвало да се спре със закон.

От изявлението ѝ стана ясно, че Българска социалистическа партия ще направи предложение и във връзка с контрола на продажбата на земи от по този начин наречения остатъчен аграрен фонд с оглед отбраната на земята като безценен запас.

Петър Петров от "Обединени патриоти " съобщи, че поддържат законопроекта на първо четене. Той приветства обединяването на осведомителните системи, с които се дава опция на МЗХГ да употребява данни от общините.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР