Народното събрание прие на първо четене промени в Наказателния кодекс,

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Наказателния кодекс,
Коментари Харесай

НС прие на първо четене промени в Наказателния кодекс

Народното заседание одобри на първо четене промени в Наказателния кодекс, касаещи наказванията за засегнатост и клюка в средствата за всеобщо осведомление.

С промените се понижават санкциите и се планува освобождение от наказателна отговорност, когато обект на обидата или клеветата е орган на властта, длъжностни лица, публични или политически фигури.

Депутатите одобриха още промени, които вкарват наказателна отговорност за изключително тежките форми на расизъм и ксенофобия, които подбуждат към ненавист, както и за закононарушения, осъществени на тази основа.

На първо четене в Народното събрание бяха признати два законопроекта за промени на Наказателния кодекс. Депутатите утвърдиха намаляването на санкциите за засегнатост и клюка в средствата за всеобщо осведомление, както и отпадането на наказателна отговорност, когато обект на засегнатост или клюка е длъжностно лице, включително и политическа фигура.

Служебният министър на правораздаването Крум Зарков разяснява, че все още България не съблюдава стандартите, съгласно които се преследват обидите и клеветите.

От „ Възраждане “ се оповестиха срещу измененията, а Петър Петров изрази своите терзания, че с тези промени длъжностните лица няма да имат отбрана против обиди и ще се сътвори възприятие за безотговорност.

Рена Стефанова от „ Продължаваме промяната “ обори изказванията на „ Възраждане “, че със законовите промени се дава опция за свободно обиждане на длъжностни лица.

Депутатите одобриха и промени, които касаят подбуждането на закононарушения по расистки и ксенофобски аргументи. С новите текстове се основава опция за наказване в цялостна степен на расистки и ксенофобски изявления, които подбуждат към ненавист.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР