Народното събрание прие на първо четене промени в Кодекса за

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Кодекса за
Коментари Харесай

Тотална революция! Ето я новата пенсия у нас

Народното събрание одобри на първо четене промени в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), с които се вкарва паневропейски личен пенсионен артикул (ПЕПП) с вносител Министерският съвет, заяви investor.bg.

Правителството утвърди въвеждането на „ европейска пенсия “ у нас с плана на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване преди година. Целта на измененията е въвеждане в националното законодателство на ограничения по отношение на паневропейски личен пенсионен артикул (ПЕПП). С тях се откриват единни правила за неговата регистрация, основаване, дистрибуция, преносимост и контрол.

ПЕПП е спомагателен непринуден пенсионен личен артикул, чиято цел е да добавя съществуващите наложителни и професионални пенсионни схеми и артикули в страните членки.

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) също предишния май даде поддръжка за измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, с които у нас се вкарва Паневропейският пенсионен артикул. Вносител на предлагането тогава беше вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който в този момент е още веднъж финансов министър в кабинета „ Денков-Габриел “.

Паневропейският пенсионен артикул, придобил известност под названието „ европейска пенсия “, ще даде опция фондове от други страни на Европейски Съюз да навлязат на пазара в България, да събират

осигурителни вноски и да изплащат пенсии.

Промените ще разрешат и преместване на осигуровките и пенсиите от една страна в друга, в границите на Съюза, в случай че обезпечения смени мястото си на живеене.

Европейските пенсии ще са напълно на непринуден принцип, сходно на фондовете за непринудено пенсионно обезпечаване, които и сега съществуват в българското законодателство.

Инфо:Блитц.бг

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg