Народното събрание прие на първо четене промени в Гражданско-процесуалния кодекс,

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Гражданско-процесуалния кодекс,
Коментари Харесай

На първо четене: Нови промени в ГПК, Възраждане и БСП заподозряха опити за прокарване на еднополовите бракове

Народното заседание одобри на първо четене промени в Гражданско-процесуалния кодекс, съобщи кореспондент на " Фокус " . Те бяха признати със 103 гласа " за ", 58 бяха " срещу ", нямаше дали своят вот с " въздържал се ". 

Законопроектът е с вносител Министерския съвет. Той планува въвеждането на процедури за улеснението на съдействието сред правосъдните и административните органи и осъществяването на решения по гражданскоправни въпроси с трансгранични последствия. 

С измененията се уреждат наредбите на Европейския парламент и на Съвета на Европейски Съюз от 2020 година по отношение на съдействието сред съдилищата на страните членки при цивилен или търговски каузи, както и на правосъдни и извънсъдебни документи по цивилен или търговски каузи по отношение на брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност и международното отвличане на деца.

При дебатите от " Възраждане " видяха в законопроекта проблем по въпроса за родителската отговорност. Според тях, в случай че измененията влязат в действие, това било отпратка към детското правораздаване, с което родителите можело да бъдат съдени от децата си. 

Освен това от " Възраждане " заподозряха опция за пробутване на Истанбулската спогодба и признаването на еднополовите бракове. 

Иван Ченчев от Българска социалистическа партия съобщи, че е дал своя вот " срещу ", защото " завоалирано " и през други законопроекти се прокарвала Истанбулската спогодба. Според него заплахите в признатия законопроект са свързани с това, че в случай че се разреши еднополово семейство да одобри деца на 2-3 месеца, какво би се случило, в случай че това дете реши да не бъде в такава среда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР