Народното събрание прие на първо четене предложенията на ГЕРБ и

...
Народното събрание прие на първо четене предложенията на ГЕРБ и
Коментари Харесай

Прокурорът, който ще може да разследва Гешев, мина на първо четене

Народното заседание одобри на първо четене предложенията на ГЕРБ и " Обединените патриоти " за промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се основава нова фигура на прокурор с пълномощия да проверява основния прокурор. Решението беше взето с 98 гласа " за ", 46 " срещу " и 10 " въздържал се ".
Припомняме, че след неуспеха на плана за промени на някогашния правосъден министър , след мнението на Венецианската комисия и  към предложенията на ръководещите във връзка с основния прокурор, при започване на декември депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти актуализираха концепциите за това по какъв начин да се сътвори механизъм за , в случай че извърши закононарушение. 
 Въпреки рецензиите на Гешев: Зелена светлина за концепцията спецпрокурор да го проверява Въпреки рецензиите на Гешев: Зелена светлина за концепцията спецпрокурор да го проверява
Правната комисия в Народното събрание одобри на първо четене предлагането на ГЕРБ за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с...
С новите текстове се предлага самостоятелен прокурор, който да може да проверява основния , да бъде издиган от най-малко шестима членове на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет и да се избира за 7 години мандат от нормално болшинство от членовете на Висш съдебен съвет.
Актовете му няма да подлежат на надзор от основния прокурор и над него няма да се упражнява контрол и управление.  Делата против основния прокурор да се водят в Специализирания углавен съд и във Върховния касационен съд.
От държавното обвиняване към този момент изразиха  за законопроекта и подчертаха, че плануваните промени не са нужни. В настоящото законодателство не са налице спънки за осъществяване на следствие против основния прокурор от всеки способен прокурор, при съществуването на задоволително доказателства за виновността му в осъществяване на закононарушение от общ темперамент, смятат от прокуратурата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР