Народното събрание прие на първо четене измененията в Закона за

...
Народното събрание прие на първо четене измененията в Закона за
Коментари Харесай

Приети са промените в ЗЗДН: Терминът „интимна връзка“ вече е част от законодателството

Народното събрание одобри на първо четене промените в Закона за отбрана от домашното принуждение /ЗЗДН/. Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ, „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ /ПП-ДБ/ и Движение за права и свободи.

Припомняме, че през днешния ден се организира извънредено парламентарно съвещание , поради което се наложи на законотворците да пресечен лятната си почивка . Причината за незабавните промени са митингите в огромните градове у нас , предизвикани от случая с 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора, при който беше обезобразена с макетно ножче.

Според признатите промени в кръга на отбрана ще бъдат включени и лицата, които се намират в „ интимна връзка “ , без наложително да съжителстват дружно.  Вносителите на измененията считат, че рестриктивните мерки в досегашните текстове „ безпричинно стесняват кръга “ от хора, които могат да търсят протекция по законов ред.

В закона народните представители записаха, че интимната връзка е „ непринуден, релативно дълготраен съюз сред две лица, който поражда и съществува като фактическо положение, без да е належащо спазването на правно контролирана процедура и без значение дали лицата споделят едно домакинство, като водещ детайл е строго персоналният темперамент на техните връзки “.

„ Домашно принуждение е всеки акт на физическо, полово, психическо, прочувствено или икономическо принуждение, както и опитът за такова принуждение, насилственото ограничение на персоналния живот, персоналната независимост и персоналните права, осъществени по отношение на лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в фамилна връзка или интимна връзка “ , взеха решение още народните представители, предава „ Dnes.bg “.

Освен това към този момент отбрана ще може да търси всяко лице , „ което е родственик по права или по съребрена линия до четвърта степен в това число, на лицето, с което се намира или е било в интимна връзка “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР