Народното събрание прие на първо, а веднага след това и

...
Народното събрание прие на първо, а веднага след това и
Коментари Харесай

Депутатите върнаха мярката за 35 евро на седалка за чартърите, ГЕРБ и ИТН спориха кой я блокирал

Народното събрание одобри на първо, а незабавно по-късно и на второ четене промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, импортирани от Министерски съвет

На първо гласоподаване беше отритнат еднакъв законопроект на Николина Ангелкова и Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Според гласуваните промени две години след анулацията на изключителното състояние Министерството на туризма дава на туроператори с годен действен лиценз за осъществяване на чартърни полети до България за туризъм държавна дотация в размер на 35 евро за всяка седалка от оптималния пътнически потенциал на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга у нас, единствено за полети с потенциал от не по-малко от 100 места.

Така от наредбата отпадна условието мярката да важи единствено за туроператори, които употребяват български въздушни превозвачи.

Отхвърленият законопроект на Ангелкова и Атанасова предвиждаше дотацията да се дава три, вместо две години след анулацията на изключителното състояние.

По време на дебатите депутати от ГЕРБ и " ИТН " се скараха в пленарна зала чия е поправката, блокирала мярката за 35 евро на седалка за чартърите. 

Ива Митева  от Има Такъв Народ направи изявление по тематиката и разкритикува Ангелкова. " Вчера тя съобщи че с помощта на лобистка корекция 46-ото Народно заседание на ваш съдружен сътрудник сега се намираме в тази обстановка още веднъж да променяме закона, с цел да може най-пострадалия бранш в българската стопанска система да се възползва. Кой е този съдружен сътрудник, който е направил поправката?. Аз разполагам с нейното документално предложение от 3 септември при актуализацията на бюджета ", сподели още Ива Митева. Според нея сходна корекция има от страна на ГЕРБ. 

От своя страна Николина Ангелкова съобщи, че неточно се чете нейното предложение през есента и прикани да не й се приписва тази корекция. " Вие компилирахте безусловно две предложение. Тази корекция не е от нас ", сподели тя

Ангелкова показа законопроекта на ГЕРБ като означи, че мярката е била изменена с актуализацията на бюджета и това е блокирано осъществяването й. 

Намеси се и  Настимир Ананиев от " Продължаваме промяната " сподели, че е покъртен. " Разбираме, че би трябвало да се оправи неточност. Дали е лобизъм или не, всеки самичък да си реши. Документите приказват кой е входирал това предложение ", сподели още той.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР