Народното събрание прие на първо, а веднага след това и

...
Народното събрание прие на първо, а веднага след това и
Коментари Харесай

Окончателно: 9% ДДС за ресторантьорите и бебешките храни до края на 2022 г.

Народното събрание одобри на първо, а незабавно по-късно и на второ четене ресторантьори и хотелиери да заплащат 9 вместо 20% Данък добавена стойност до 31 декември 2022 г. 

Мярката, въведена за отплата на засегнатите от COVID-19 браншове, трябваше да работи до 31 декември 2021 година, само че удължаването стана факт, след форсиране на процедурата от Народното събрание. Тя беше гласувана от бюджетна комисия в края на деня през вчерашния ден.

С измененията в Закона за Данък добавена стойност краткотрайно налог от 9% се дължи от ресторантьорски и кетъринг услуги, за доставка на приготвена или неприготвена храна, в това число на доставката на храна за у дома. Ставката важи също за храните за бебета, бебешките пелени и хигиеничните материали, както и нощувките в местата на настаняване. 
Ресторантьори и хотелиери желаят незабавно гласоподаване на безсрочно 9% Данък добавена стойност
Не знаем какъв брой пъти целият туристически отрасъл и всички браншови организации, би трябвало да повторим по всички вероятни способи, че няма нищо...
Прочети повече
9 вместо 20% Данък добавена стойност се дължат също при доставките на книги и спортните артикули.

" За идната година това ще коства на бюджета 175.1 млн. лева ", уточни през вчерашния ден министърът на финансите Асен Василев , който изясни, че този минус е сметнат при подготвянето на приходната част на бюджета.

Припомняме, че в сряда от Сдружението на заведенията и от Българската асоциация на ресторантьорите, обезпокоени от неналичието на време, излязоха с зов към депутатите да удължат съвещанията си и незабавно да гласоподават 9% Данък добавена стойност и през 2022 г. 

" Сравняваме часовниците си с Европа за ваксини и зелени документи, само че когато стане въпрос за понижено Данък добавена стойност в туризма, нашите стрелки стопират ", недоволстваха ресторантьорите.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР