Народното събрание прие единодушно оставката на министър-председателя Николай Денков. Това

...
Народното събрание прие единодушно оставката на министър-председателя Николай Денков. Това
Коментари Харесай

Депутатите приеха единодушно оставката на Денков

Народното заседание одобри единомислещо оставката на министър-председателя Николай Денков. Това стана с гласовете на 216 депутати.
Прочетете още
Във вторник, когато се навършиха 9 месеца от встъпването на държавното управление в служба, Денков подава оставката си в деловодството на Народното събрание.

Припомняме, че след Национално заседание във вторник ГЕРБ представи свое предложение за Споразумение за взаимно ръководство в границите на мандата на 49-ото Народно заседание с ПП-ДБ, както и Механизъм за взимане на решения. От партията оферират след края на тази година ротацията да става не на 9, а на 15 месеца. ГЕРБ не отстъпи и настоя Мария Габриел, с изключение на министър председател, да продължи да бъде външен министър.

Заседанието на Народно събрание стартира с дебати между съпротива и ръководещи. Гласуването на оставката точка първа в проектопрограмата за работа на Народното събрание за през днешния ден. Денков присъстваше в залата до началото на съвещанието в Министерски съвет.

" Вчера подадох декларация като министър - ръководител, това е ангажимент, който поехме със взаимната декларация на 6 юни 2023 година ", съобщи Денков в Народно събрание. " В идващите дни ще представим резултатите на министрите ", добави министър председателят. Той прикани след даването на оставката, договарянията да започнат незабавно. 

Той благодари на вицепремиера Мария Габриел и депутатите, които са подкрепяли държавното управление.

Дебатът в Народното събрание по тематиката за оставката на Денков се води от ИТН, " Възраждане " и Българска социалистическа партия. Те се включиха с нападки към ръководещото болшинство.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изброи петте целта на управляващите и уточни, че съгласно нея не са изпълнени. По тематиката Шенген тя уточни, че е изпълнен на 3%. А във връзка с правосъдната система Нинова съобщи, че всеки ден българският народ е очевидец на случаи като с Мартин Божанов - Нотариуса. Според нея е невероятно приемането на страната в Еврозоната през 2025 година

Според Нинова в съглашението сред ГЕРБ и ПП-ДБ няма нито една препоръчана реформа за опазването на здравето, образованието и за повишение на приходите. 

Преди това председателят на парламентарната група (ПГ) на " ИТН " Тошко Йорданов уточни, че обединението е  " изпрала "  Бойко Борисов.

" Всяко едно споразумение е заричане ", уточни Кирил Петков от трибуната на Народно събрание. Той съобщи, че Денков е заречен през днешния ден да подаде оставка. " Властта за нас не е последна цел, властта за нас е средство за смяна ", добави той.

Петков означи като триумф следствието на основния прокурор, антикорупционния закон и бюджета с 3% дефицит. 

Петков напомни, че българският народ е дал своя вот доверие на ИТН, само че то е било пропиляно. " Не мисля, че българският народ би направил тази неточност два пъти ", добави той.

Според него изгубеното време е в последните 30 години.  " Нито едно решение, което сме създали до в този момент, не е било водено от боязън ", акцентира Петков като добави, че е сигурен, че промяната ще продължи.

Димо Дренчев уточни, че съгласно него няма смяна, а застой. Явор Божанков се обърна към опозицията и съобщи: " Не сте опция и не можете да образувате такава ".

Христо Иванов уточни, че министър-председател значи основен чиновник на изпълнителната власт на републиката. „ Няма политическа опция, тъй като няма политически хрумвания “, добави той. 

" Денков е човек, който има дарба да не губи фокус във значимите цели ", съобщи Иванов.

Припомняме, че Денков подава оставката си във вторник.  " Подадох оставка като министър-председател и тя към този момент е импортирана в Народното събрание. Това не е политическа игра, това е съблюдаване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и почитание към жителите ", уточни Денков във вторник.

Той разяснява, че депозираната оставка „ е още една покана за договаряния “ по значимите за хората тематики и успокои хората: „ Дължа едно категорично утешение за българските жители. Правителството ще продължи да извършва отговорностите си и да работи, както и досега - за повишение на приходите, за основаване на устойчива бизнес среда, за усилване сигурността на страната и за одобряване на позициите на България в интернационалните връзки, до момента в който бъде определено идващото държавно управление “. 

На въпрос дали се е срещнал към този момент с проекта на съглашение, обявен от ГЕРБ, както и по какъв начин прави оценка предложенията в него, Денков беше сбит: „ Трябва да седнем на масата за договаряния. Когато са ясни резултатите от тези договаряния, тогава ще получите информация. Всичко друго сега би попречило на това да проведем градивни договаряния “. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР