Народното събрание прие бюджета за 2022 г., с който според

...
Народното събрание прие бюджета за 2022 г., с който според
Коментари Харесай

Няма пица за крадците. Парламентът прие бюджета за 2022 г.

Народното заседание одобри бюджета за 2022 година, с който съгласно министъра на финансите Асен Василев ще се постави завършек на политиката на беднотия. След повече от 7 часа диспути в пленарната зала в четвъртък 129 депутати гласоподаваха "за ", 97 бяха "против ", а въздържали се нямаше.

В от кабинета финансова рамка е заложен недостиг от 5,9 милиарда лв. или 4,1% от Брутният вътрешен продукт. Очаква се вдишване на нов дълг от 7,3 милиарда лв., с огромна част от които ще се покрият остарели отговорности.

От опозицията разкритикуваха проектобюджета, като Тома Биков от ГЕРБ прибягна до сравнението на бюджета с пица, употребявано през 2009 година от тогавашния финансов министър Симеон Дянков, с цел да изясни причините си.

"Това е огромна мазна кутия от пица, в която няма пица ", сподели Биков.

"Има пица за всички, няма пица за крадците ", съобщи в отговор Асен Василев.

Бившият министър на финансите Кирил Ананиев (ГЕРБ) също влезе в пряк конфликт с Асен Василев. Той разкритикува заложените по-високи вложения и по-експанзивна фискална политика, която предлага държавното управление.

По думите му плануваният растеж на Брутният вътрешен продукт е надценен и оптимистичен, а самият бюджет е "предизборен ". Основа на разногласието сред двамата стана философията на държавния бюджет - дали да се продължи с поддържаната към този момент няколко десетилетия политика на консервативна фискална дисциплинираност или да се заложи на умерени дефицити, които да се употребяват за вложения за стопански напредък.

"Валутният ръб заложи като полезност консервативната фискална политика ", уточни Ананиев. "Ние няма по какъв начин да подкрепим този бюджет, който въплъщава неправилна философия, политика и техника на бюджетното обмисляне ", сподели още някогашният финансов министър.

В отговор Асен Василев уточни, че държавното управление желае да се отдалечи точно от тази остаряла политика на ограничавания и строга дисциплинираност. По думите му тя е била подобаваща след тежката рецесия през 90-те години, само че след влизането в Европейски Съюз, когато има остатъци, тя е остаряла.

"[Новият] бюджет желае да направи обществената и капиталовата среда най-малко толкоз добра, колкото е в Европа, а не да се примирим с обстоятелството, че сме небогати и ще си останем небогати вечно ", сподели Василев.

Проектобюджета за 2022 година беше на 31 януари. Тогава министър председателят Кирил Петков го дефинира като "бюджет на растежа ".

По-рано в сряда депутатите разискаха и одобриха на първо четене финансовите рамки на Здравната каса и Държавното публично обезпечаване. Предстои текстовете да бъдат признати и на второ четене, след което съгласно предвижданията на кабинета новият бюджет би трябвало да влезе в действие от април. Дотогава в действие ще бъде законът за бюджета за 2021 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР