Народното събрание подкрепи въвеждането на изцяло машинно гласуване в избирателни

...
Народното събрание подкрепи въвеждането на изцяло машинно гласуване в избирателни
Коментари Харесай

Парламентът подкрепи въвеждането на изцяло машинно гласуване в страната и в чужбина

Народното заседание поддържа въвеждането на напълно машинно гласоподаване в изборни секции в страната с над 300 души. Гласуването с хартиена бюлетина ще се позволява единствено по изключение. Това взеха решение дефинитивно депутатите с гласуваните на второ четене промени в Изборния кодекс, импортирани от ПГ " ИТН ".

Предложението за машинно гласоподаване бе признато със 115 гласа " за ", 73 - " срещу ", и 32 - " въздържал се ".

Депутатите дебатираха по текстовете в продължение на близо два часа.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС съобщи, че с тези разпореждания, в страната, в секции с над 300 гласоподаватели, ще гласуваме с машини, а в огромните секции в чужбина с над 300 подадени заявки ще се гласоподава с бюлетини.

В хода на съвещанието, след направена техническа записка от ръководителя на Народното събрание Ива Митева, текстовете за чужбина бяха прегласувани. Народните представители одобриха машинното гласоподаване да бъде регламентирано и за секциите отвън страната с над 300 гласоподаватели.

По време на разискванията депутатите от ПГ ГЕРБ-СДС остро възразиха против отнемането на правото на избор на гласоподавателя да гласоподава с хартиена бюлетина.

Анна Александрова от ГЕРБ-СДС бе безапелационна, че отнемането на правото на книжен избор, е противоконституционно.

ПГ на Движение за права и свободи поддържа предлагането на " ИТН ", само че отбрани опцията за гласоподаване с хартиени бюлетини, като предложи публицистична корекция, с която гласоподавателите устно да могат да изразят волята си да гласоподават с хартия.

Предложението бе направено от Хамид Хамид, само че не бе признато в пленарната зала.

Тошко Йорданов, ръководител на ПГ " ИТН ", съобщи, че в случай че се одобри предлагането на Движение за права и свободи, нищо няма да се промени.

Или би трябвало да има стопроцентно машинно гласоподаване, което поставя завършек на следения избор, или остава остарелият вид, в който има следен избор. Тук има две партии, които желаят да има хартия, жителите могат да си вършат изводите сами, сподели той, представен от Българска телеграфна агенция.

Любен Дилов от ГЕРБ-СДС попита, какъв е казусът да може да се гласоподава и с хартия, и с машина. Например, в случай че религията не ми разрешава да докосвам машина, какво вършим? - попита Дилов. Ако съм пастафарианец, какво вършим, попита той.

Любомир Каримански от " ИТН " засегна въпроса с дигитализацията и инсталирането на суперкомютър в България. Имам чувството, че някак си тук, в междинната част на залата, имате чип от " Правец 82 ", изостанал подобен, който не може да реалокира най-малко една стъпка напред нещата с машинното гласоподаване, съобщи Каримански.

Даниел Митов съобщи, че и най-напредналата страна в процеса на цифровизация, не е лишила жителите си от правото да гласоподават с хартиени бюлетини.

Председателят на ПГ на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ цитира данни от последните парламентарни избори на Централната изборна комисия, съгласно които, там, където е имало опция да се гласоподава с машини, по-малко от 30 % от гласоподавателите са дали своят вот с тях.

Карадайъ настоя Народното събрание да се съобрази с волята на гласоподавателите и да даде опция да има и хартиено гласоподаване. Мартин Димитров от " Демократична България " отговори на думите на Карадайъ и уточни, че в деня на изборите, в цели области в страната машинното гласоподаване е било спряно.

Ако желаеме да променим България, да има по-голяма представителност, хората да гласоподават, би трябвало да поемем по пътя на дигитализацията, разяснява Димитров. Той уточни, че в 16 страни от Европейски Съюз има гласоподаване по пощата.

Според него следва да се реализира консенсус за стъпките на дигитализацията, която да стартира с въвеждането на машинно гласоподаване, след което да се вкара гласоподаване по пощата и отдалечено електронно гласоподаване.

Мария Капон от " Изправи се!Мутри вън! " разяснява, че в случай че има даже един български жител, който не може да се оправи с машината, е обикновено да се мисли да има вид и за хартиена бюлетина.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР