Народното събрание отмени окончателно в сряда бързите съдебни процеси при

...
Народното събрание отмени окончателно в сряда бързите съдебни процеси при
Коментари Харесай

Парламентът отмени бързия съдебен процес при убийство

Народното събрание анулира дефинитивно в сряда бързите правосъдни процеси при съзнателно причиняване на гибел. В поддръжка на измененията в закона гласоподаваха 92 депутати, " срещу " бяха 62-ма, а " въздържал се " - 11.

Съкратеният правосъден развой беше вероятен при признаването на събраните по делото доказателства от подсъдимия. Това водеше до доста бързи присъди, само че те бяха с 1/3 по-ниски от плануваното в закона, без значение от осъщественото закононарушение.

Първоначално планът за промени в закона предвиждаше премахването на бързите процеси и за тежките телесни повреди, само че ГЕРБ се оказа с аргумента, че това може да блокира правосъдната система.

Съкратеното правосъдно разследване се употребява от години. Статистиката на прокуратурата сочи, че тази процедура всеобщо се употребява при делата за убийства, където по принцип се плануват санкции доживот и пожизнен затвор без право на подмяна. Заради съкратената процедура обаче те не се постановат. През последните години над 100 каузи за убийства са завършили по този метод.

Опитите съкратеното разследване да се анулира започнаха след изнасилването и убийството на 7-годишно момиченце в сливенското село Сотиря през август. Заподозреният за закононарушението Мартин Трифонов направи признания малко след ареста му.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР