Народното събрание отхвърли проекта на ГЕРБ за решение за въвеждане

...
Народното събрание отхвърли проекта на ГЕРБ за решение за въвеждане
Коментари Харесай

Управляващите казаха не на ГЕРБ за компенсации за бизнеса заради скъпия ток

Народното събрание отхвърли плана на ГЕРБ за решение за въвеждане на обезщетителен механизъм за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар. Решението беше взето с 83 гласа " за ", 83 " срещу " и 31 " въздържал се.

Искането бе импортирано от Делян Добрев, Жечо Станков и Теменужка Петкова. Те предложиха министърът на енергетиката и министърът на финансите да изготвят механизъм за компенсиране на небитовите крайни клиенти с размер до 75 на 100 от разликата сред прогнозната пазарна цена  и средномесечната цена " ден напред " на платформата на Българската самостоятелна енергийна борса.

Предложението беше обезщетителният режим да влезе в действие от 1 декември 2021 година

Дебатът

По време на дебата един от вносителите - Жечо Станков , дефинира сметките за електрическа енергия като " непостижимо високи ". Той уточни, че самите търговци на електрическа енергия също са в ликвидна рецесия, а някои предприятия даже са отказали да отворят порти през януари. Според Станков в бюджета има средства, които да разрешават подпомагането на небитовите консуматори. В началото на февруари ще видите още веднъж растеж на цените, предизвести той. Станков изрази терзание, че и цената на хляба ще продължи да пораства.

Владимир Табутов от " Продължаваме Промяната " отговори, че държавното управление би трябвало да дефинира размера и времевата рамка на помощта, а не Народното събрание.
Кирил Петков заречен на бизнеса по-високи обезщетения поради цената на тока
Премиерът Кирил Петков е поел ангажимент пред петте представителни бизнес организации у нас да се завишат обезщетенията за небитовите п...
Прочети повече
Росица Кирова от ГЕРБ-СДС съобщи, че депутатите би трябвало да реагират и да поддържат небитовите консуматори. " Когато идващия път някой излезе и събере цялото публично неодобрение, заради недалновидна политика, тогава ще бъде доста мъчно за всички нас да поправяме грешките ", сподели тя.

Изказването на Кирилова провокира реакция на Искрен Митев от Политическа партия. Той прикани да не се вършат подмятания за митинги от трибуната на Народното събрание. Председателстващият съвещанието

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи също взе отношение, като съобщи, че държавното управление не чува проблемите на бизнеса. По думите му има средства от свръхпечалба в бранша, която може да се насочи за обезщетения. Той изиска да се отстрани въведеният през декември м.г. мораториум върху цените на тока, парното и газа и да се даде опция на КЕВР да работи.

Бившият енергиен министър на ГЕРБ  Теменужка Петкова  каза, че още лятото от обединението са предупреждавали за рецесията в енергетиката. " Няма по-добра помощ от навременната, сподели тя и прикани ръководещото болшинство за по-бързи дейности ", сподели тя. " Нека да излезе от политическото си говорене, става въпрос за оцеляването на българския бизнес ", прикани Петкова.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР