Народното събрание окончателно прие внесените от “Демократична България промени в

...
Народното събрание окончателно прие внесените от “Демократична България промени в
Коментари Харесай

Парламентът прие внесените от ДБ промени в подкрепа на българския бизнес чрез “Синя карта на ЕС”

Народното заседание дефинитивно одобри импортираните от “Демократична България ” промени в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност.

С тях се улеснява процесът и изискванията за привличане на висококвалифицирани експерти във всички браншове на стопанската система ни, посредством така наречен “Синя карта на Европейски Съюз ”. Така депутатите улесниха достъпа до пазара на труда в поддръжка на българския бизнес.

При дебатите в зала националният представител от „ Демократична България “ Надежда Йорданова акцентира, че бизнесът се нуждае от над 11 000 експерти. 

„ Сериозен дефицит изпитват и фирмите от бранша за осведомителни технологии. 40 000 и 50 000 индивида могат да намерят работа като IT-специалисти “, съобщи тя.

Въвеждането на по-привлекателна и ефикасна скица за привличане на чиновници от трети страни с висока професионална подготовка ще спомогне за превъзмогване дефицита на висококвалифицирани фрагменти в редица браншове на стопанската система и ще нарежда България като конкурентна бизнес среда. 

За „ синя карта “ към този момент ще е належащо служащият – жител на трета страна да има висока професионална подготовка –  приключено висше обучение, което се удостоверява с тапия, уверение или различен документ, публикуван от способен орган, след образование с дълготрайност, не по-малка от три университетски години, извършено от просветителна институция, приета като висше учебно заведение от съответната страна или когато се отнася за длъжности, включени в листата, одобрен със заповед на министъра на труда и обществената политика – познания, умения и компетентности, удостоверени посредством формален документ, публикуван от способен орган, за професионален опит на равнище, сравнимо с добито висше обучение, добит в периода, посочен в листата и който има отношение към длъжността или бранша, посочени в трудовия контракт, или когато се отнася за длъжности отвън този лист – познания, умения и компетентности, които са удостоверени посредством формален документ, публикуван от способен орган за най-малко пет години професионален опит на ниво, сравнимо с добитото висше обучение, и които са свързани с длъжността или бранша, посочени в трудовия контракт.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР