Народното събрание окончателно прие промените в Закона за съдебната власт

...
Народното събрание окончателно прие промените в Закона за съдебната власт
Коментари Харесай

Край на сагата с промените в Закона за съдебната власт: Депутатите приеха всичко на второ четене

Народното заседание дефинитивно одобри измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), които плануват шестмесечен период за избор на напълно нов състав на Висшия правосъден съвет и основаването на специфична система за инцидентен избор на съдията, който ще проверява основния прокурор и неговите заместници, заяви " Лекс ".
В поддръжка на промените гласоподаваха депутатите от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “ и Движение за права и свободи. От „ ИТН “ поддържаха текстовете, които плануват одит на осведомителните системи, които употребява правосъдната власт, а се въздържа по останалите промени. Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ гласоподаваха срещу целия план.
Поправките в Закон за съдебната власт са в няколко насоки. Както към този момент стана ясно, вкарва се нова система за инцидентен избор на съдията, който ще проверява основния прокурор. Тя би трябвало да бъде обособена от Единната осведомителна система на съдилищата, в която в този момент има модул за инцидентно систематизиране на каузи. Новата система би трябвало да разгласява данни за всеки инцидентен избор и да разрешава той да бъде тестван от трети страни. Освен това тя не би трябвало да разрешава на хора с достъп до нея да въздействат инцидентния асортимент.
Новата система ще бъде одитирана един път годишно от Висш съдебен съвет като отчетите от инспекцията ще се показват на министрите на правораздаването и на електронното ръководство. Случайността на разпределението би трябвало да може да бъде обществено потвърдена с криптографски средства, избрани с разпоредба на министъра на правораздаването в съгласие с министъра на електронното ръководство. Тази разпоредба би трябвало да бъде издадена в период до 6 месеца от влизането на измененията в Закон за съдебната власт в действие.
Депутатите предвидиха още описът със съдии, които ще проверяват основния прокурор, да се актуализира при постъпило волеизявление за включването в него или при отдръпване на изразено документално единодушие на арбитър.
Народните представители записаха още, че в период от шест от влизането в действие на промените, Народното събрание и органите на правосъдната власт стартират процедура за избор на нов състав на Висш съдебен съвет. Изрично беше записано, че всички висящи и неприключили с акт за встъпване процедури по желание на нов състав на Висш съдебен съвет се приключват. Т.е. извършените предходната година избори за запълване на професионалната квота в съвета се „ зачертават “.
Дискусията в пленарна зала по промените в Закон за съдебната власт беше вяла. Единствено Петър Петров („ Възраждане “) взе думата, с цел да призове депутатите да не поддържат измененията. Той обърна внимание, че планът се приема експресно, че той съставлява „ законодателен каламбур “, който урежда разнообразни материи и че задачата е да се сложат „ наши хора “ във Висш съдебен съвет.
Петров обърна внимание и на текстовете, отнасящи се до новата система за инцидентен избор на арбитър. Според него прекомерно доста хора ще имат достъп до нея. „ Дава се опция на прекомерно доста хора от разнообразни институции да имат достъп до въпросните системи. Не би трябвало със законодателни промени да вършим по този начин, че да се разреши на други лица да се месят. Предвиденият одит основава опция за интервенция в метода, по който ще работи тази система. Това е нездравословно “, сподели Петров.
Отговори му Бранимир Балачев (ГЕРБ), който се спря на текстовете, предвиждащи нов избор на членове на Висш съдебен съвет. Балачев съобщи, че предходната година професионалната квота е определена по едни правила и при други разпореждания в Закон за съдебната власт, които към този момент са изменени. „ Редно е всички членове на Висш съдебен съвет да бъдат определени по едни и същи правила “, сподели Балачев. По думите му не било правилно, че вносителите дават опция на доста хора да имат достъп до „ джуркането “ на съдиите. Заяви, че описът със съдии към този момент е подготвен и от тук нататък той ще може единствено да се добавя или от него да се вадят хората, които се отхвърлят от присъединяване в механизма за следствие на основния прокурор.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР