Народното събрание окончателно прие промените в Кодекса за застраховането, които

...
Народното събрание окончателно прие промените в Кодекса за застраховането, които
Коментари Харесай

Поправките Зелена карта са приети след пълен обрат в сагата с Лев Инс

Народното заседание дефинитивно одобри измененията в Кодекса за застраховането, които бяха една от стъпките за участието на България в еврозоната.

ГЕРБ, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ поддържаха измененията, които още служебното държавно управление опитваше да прокара в края на 48 Народно заседание - несполучливо поради съпротивата от страна на застрахователната компания " Лев Инс ", което разчиташе на поддръжка от болшинството от парламентарните групи в предишния парламент (ГЕРБ, Движение за права и свободи и БСП).

Промените плануват българските застрахователи да изплащат абсолютно настояванията за обезщетение, когато се случи случай в чужбина. " Лев Инс " обаче твърдеше, че е жертва на скица за източване на пари посредством фиктивни застрахователни събития отвън България.

Към края на 2022 година служебният министър на финансите Росица Велкова съобщаваше, че българското бюро " Зелена карта " не изплаща полици за ПТП с български коли в Италия и е натрупало 10 млн. лева отговорности към италианското поделение. По думите ѝ, казусът е станал толкоз сериозен, че се слага в критериите за присъединение към еврозоната.

Само до преди няколко месеца " Лев Инс " настояваше поправките в Кодекса да не се одобряват, като предвиждаше фрапантно повишаване на цената на " Гражданска отговорност ".

При това компанията заведе невиждано скъпо дело с иск за 1 млн. лева против " Медиапул " единствено поради публикация, отразяваща изказване на Велкова. Срещу финансовия министър също беше подаден сигнал в прокуратурата за това, че законовите ѝ оферти поддържали " корупционна скица " в сагата със " Зелена карта ".

Първият сигнал за политически поврат по проблема пристигна преди десетина дни, когато наново импортираните промени в Кодекса за застраховането минаха без политическа опозиция през Комисията по стопанска система.

Основателят на " Лев Инс " Алексей Петров декларира пред БНР, че за него към този момент " е задоволително " законът да се гласоподава в оферти тип, само че предизвестява, че " в случай че това, което се одобри, донесе нови вреди, чакам, че застрахователите ще съдят страната ".

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев разяснява гласуването на поправките в сряда вечер, като споделя, че не са ориентирани против нито една българска застрахователна компания, а целят " единствено едно - унищожаване на всички спънки пред участието ни в еврозоната ".

Мирчев показва, че поправките са станали факт с помощта на работата на Христо Иванов, Мартин Димитров и Росица Велкова.

" Сега ни остава приемане на Закона за еврото и справяне с равнището на инфлация, с цел да се поздравим с приемане на еврото от 01.01.2025 година ", написа той във Фейсбук профила си.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР