Народното събрание окончателно одобри промените в Закона за здравното осигуряване,

...
Народното събрание окончателно одобри промените в Закона за здравното осигуряване,
Коментари Харесай

Парламентът гласува окончателно механизъм, по който НЗОК да заплаща медикаменти за онкологични заболявания

Народното заседание дефинитивно утвърди измененията в Закона за здравното обезпечаване, които дефинират нов механизъм за закупуване на онкологичните медикаменти, когато няма настоящи рамкови съглашения на НЗОК. Измененията целят да се понижат разликите в цените, по които Здравната каса заплаща онколекарствата на лечебните заведения, така катов някои случаи се стига и до над 20 пъти надценка за един и същи артикул.

Според Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ обаче новата формула не е задоволително ефикасна и може елементарно да бъде изкривена.По думите му едното решение е да има централизиран търг от страната. В допълнение, съгласно депутата, е по-добре да има повече от една здравни каси и всеки да може да избере с коя желае да работи.

Според " Възраждане " търговците на медикаменти на едро елементарно ще намерят метод да заобиколят закона и да не продават лекарства на действителната им цена.

Георги Гьоков от Българска социалистическа партия разяснява, че казуса се в корени в неналичието на обвързване частните лечебни заведения да организират публични поръчки

В отговор на рецензиите Васил Пандов от ПП-ДБ изясни, че това, което се предлага, е да няма повече от 25% разлика. Предвижда се с наредбата, която ще бъде препоръчана от Надзорния съвет на Касата и утвърдена от министъра на опазването на здравето, да се дефинират детайлите за среднопретеглената стойност, което няма да разреши отклонения от 10 до 25 пъти сред най-ниската и най-високата цена, уточни той.

От ПП-ДБ прецизираха, че в случай че се окаже, че поправките не работят и не доведат до стремежи резултат, ще бъде импортиран нов законопроект.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР