Народното събрание обсъжда дали да отпадне в тридневен срок дерогацията

...
Народното събрание обсъжда дали да отпадне в тридневен срок дерогацията
Коментари Харесай

Парламентът отложи гласуването на вота на недоверие, за да вземе решение за дерогацията НА ЖИВО

Народното събрание разисква дали да отпадне в тридневен период дерогацията за импорт на съветски нефт у нас. Предложението е на ГЕРБ и е подкрепено от Движение за права и свободи. От " Продължаваме промяната " са срещу и сочат като най-ранен период за отпадане на дерогацията 1 март 2024.

 

Депутатите трябваше да гласоподават вота на съмнение в 13.55 ч. - тъкмо 24 часа след края на дебатите по него. Народните представители, обаче, взеха решение да отсрочат гласуването до приемане на решение за дерогацията.

 

Вотът беше импортиран с подписите на " Българска социалистическа партия за България ", " Възраждане " и " Има Такъв Народ " поради неприятно ръководство, съгласно тях във връзка с защитата и сигурността на страната.

 

Вчера дебатите продължиха близо пет часа. За да мине в пленарната зала е задоволително нормално болшинство.

 

Народното събрание преглежда два законопроекта за промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, съгласно програмата за работа на депутатите тази седмица.

С гласовете на " Продължаваме промяната - Демократична България ", ГЕРБ и Движение за права и свободи, Народното заседание одобри на две четения смяна, с която освобождава " Булгартрансгаз " от събирането и надлежно внасянето в бюджета на новата такса, която се дължи от " Газпром " за преноса на съветски газ по газопровода " Турски поток ".

 

При второто гласоподаване " за " бяха и от " ИТН ", против гласоподаваха от " Възраждане ", а Българска социалистическа партия се въздържа.

 

Депутати от всички парламентарни групи, с изключение на " Продължаваме промяната - Демократична България ", се сплотиха, че по този метод газопреносния оператор ще бъде избавен от банкрут, защото би трябвало да внася 6 милиона лв. дневно, които няма по какъв начин да бъдат събрани от съветската компания " Газпром ".

 

След корекциите парите следва да бъдат събирани от Национална агенция за приходите посредством Агенция " Митници ".


Вторият законопроект за промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения с оглед дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна е импортиран от Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. Целта на измененията е анулацията на дерогацията. В отчета на Комисията по енергетика се показва, че изключването на България от европейското петролно ембарго не е намалило доста цените на горивата в страната, както твърдяха неговите поддръжници, нито е довело до по-високи доходи от корпоративен налог. Министерският съвет не е подхванал никакви ограничения за гарантиране на ползите на страната и българските жители. При този политически подтекст няма стопански или даже механически аргументи България да резервира дерогацията от петролното ембарго на Европейския съюз, което попречва процеса на стратегическо обособяване от Русия в енергийния бранш, се добавя в отчета.

Изслушването на министър-председателя Николай Денков и министъра на енергетиката Румен Радев по отношение на обстановката с неработещата от пролетта на 2022 година ПАВЕЦ „ Чаира “, която е значима за балансирането на енергийната система, е планувано като точка втора от програмата за през днешния ден. Вносители на настояването за чуване е водачът на " Възраждане " и ръководител на парламентарната група Костадин Костадинов и група народни представители.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР