Народното събрание (НС) прие окончателно на второ четене промени в

...
Народното събрание (НС) прие окончателно на второ четене промени в
Коментари Харесай

НС прие нови забрани за райския газ и регламентира мобилната медицина

Народното заседание (НС) одобри дефинитивно на второ четене промени в Закона за здравето, с които се не разрешава продажбата на диазотен оксид (райски газ) и пълнители с него, в това число и онлайн, на физически лица. В поддръжка на възбраната гласоподаваха 105 народни представители, 47 бяха „ срещу “ и 12 се въздържаха.

До момента беше неразрешена продажбата на божествен газ на лица под 18 години, а с измененията се вкарва цялостна възбрана за продажба на физически лица, отвън случаите на еднолични търговци, чийто предмет на активност включва продажбата на божествен газ на търговци. Предвидена е и възбрана за рекламата на диазотен оксид (райски газ) в онлайн платформи, заяви Българска телеграфна агенция.
Спор за райския газ
По време на полемиката Корнелия Нинова („ Българска социалистическа партия за България “) прикани да не се поддържа текстът в този му вид. Тя уточни, че в него се споделя, че търговец може да се записва с подобен предмет на активност и да продава на други търговци. По думите й текстът е килнат сред първо и второ четене. Скрит лобизъм, скрити ползи, двуличие, че желаеме да се борим с казуса и с всичко това на гърба на нашите деца, разяснява Нинова.

Казахте нещо, което не е правилно, а точно, че този текст е лобистки, отговори й Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС). Той изясни, че в случай че не позволен продажба на божествен газ на еднолични търговци, изпадат в обстановка, в която в доста медицински и стоматологични кабинети няма да може да се реализира обща упойка. Нито един от нас няма желание да пази райския газ, увери Ангелов. 

Александър Симидчиев („ Продължаваме промяната-Демократична България “) изясни, че се не разрешава продажбата на божествен газ на физически лица, като единственото изключение, което няма по какъв начин да не бъде направено, е за едноличните търговци, само че единствено в случай че го впишат в предмета си на активност в Търговския указател. Той уточни, че тези търговци ще са под необикновен контрол и ще могат да продават единствено на търговци. Симидчиев добави, че до момента не е имало подобен режим на регистрация в предмета на активност. 
Санкции
Който наруши възбраната за продажба на така наречен божествен газ на физически лица, се санкционира с санкция от 5000 до 10 000 лева, а при наново осъществяване на същото нарушаване – от 10 000 до 20 000 лева Когато нарушаването е осъществено от едноличен търговец или от юридическо лице, се постанова имуществена глоба в размер от 20 000 до 30 000 лева, а когато нарушаването е осъществено в обект – заведение за хранене и развлечения, както и при наново осъществяване на едно и също нарушаване – от 30 000 до 40 000 лева и затваряне на комерсиалния обект. 

От Българска социалистическа партия желаеха чиновниците на Министерство на вътрешните работи да могат да пишат актове за нарушавания по Закона за здравето, само че текстът отпадна при гласуването в пленарна зала. Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) уточни, че този текст дава пълномощия, които са безусловно кухи, и ще блокира действието на закона. Представете си по какъв начин елементарните служители на реда стартират да пишат актове по закон, който не познават и не са подготвени да ползват, разяснява сътрудника му Костадин Ангелов. Българските служители на реда не са толкоз глупави, колкото се пробвате да ги изкарате, те могат да разграничат един флакон с божествен газ, колкото контрольор на Българската организация за сигурност на храните или на районната здравната ревизия, в това число ще изземат флакона като доказателство към акта, уточни Иван Иванов („ Българска социалистическа партия за България “).
Мобилна медицина
С промените в Закона за здравето се задължават медицинските и немедицинските експерти да вкарват електронни данни за всяка осъществена от тях активност на пациента. Регламентира се опцията диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични действия да бъдат предоставяни от разстояние, както и да се оказва здравна помощ посредством мобилни кабинети. Предвижда се министърът на опазването на здравето да издаде разпоредба за реда за оказване на здравна помощ от разстояние. Разпоредбите, свързани с практикуване на телемедицина, влизат в действие от 1 април 2025 година

В Закона за лечебните заведения депутатите записаха, че лечебните заведения могат да правят мобилни профилактични и скринингови действия в труднодостъпни и отдалечени региони посредством мобилни структури. Текстовете, свързани с мобилната медицина, влизат в действие от 1 януари 2026 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР