Народното събрание може да изменя и допълва всички разпоредби на

...
Народното събрание може да изменя и допълва всички разпоредби на
Коментари Харесай

Проектът на ГЕРБ за нова Конституция - без Велико народно събрание

Народното събрание може да променя и добавя всички разпореждания на конституцията с болшинство от три четвърти (90 от 120-те депутати) на три гласувания в разнообразни дни. Право да внасят планове за промени имат една четвърт от народните представители (30 депутати) и президентът.

Запазва се така наречен мудна писта, при която оферти за промени в главния закон не са получили три четвърти, само че най-малко две трети от гласовете. В подобен случай те се разискват след два по пет месеца и се одобряват с болшинство от две трети.

.

Според плана елементарен парламент ще може да приема и нова Конституция и да взема решение съществени въпроси като изменение на територията на страната или смяна в устройството на държавното ръководство с болшинство от четири пети (96 депутати).

С тези разпореждания на процедура се анулира институцията Велико национално заседание и се предлага идващият популярен парламент да е финален.

Същевременно в самия завършек на плана (относно основните решения на парламента) се загатва понятието Велико национално заседание, само че избор и функционалности на такова не са уредени, написа "Труд ".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР