Народното събрание може да избере нови омбудсман и заместник-омбудсман, които

...
Народното събрание може да избере нови омбудсман и заместник-омбудсман, които
Коментари Харесай

Нов омбудсман може да попълни домовата книга за служебен премиер

Народното заседание може да избере нови омбудсман и заместник-омбудсман, които да влязат в кръга на вероятните номинации за длъжностен министър председател. Това уточни пред " Труд news " специалистът по конституционно право проф. Пламен Киров.

" Редно е страната да не остава без омбудсман ", посочи той.

Настоящият народен омбудсман Диана Ковачева беше определена за български арбитър в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург и мандатът ѝ там стартира от 17 април.

Тя би могла да подаде оставка като омбудсман малко по-рано, Народното събрание да създаде бързо разпоредбите за избор и да се премине към гласоподаване на номинации, изясни проф. Киров.

Вчера Народно събрание гласоподава оставката на заместничката на Ковачева - Елена Чернева-Маркова, която я подала " по персонални аргументи ".

Според последните ремонти в конституцията: " за длъжностен министър-председател се назначава всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител ".

Румен Радев анонсира при започване на март, че откакто е стеснен от този кръг длъжностни лица, " ще кара по домова книга ". Вчера той уточни, че единствената необвързана партийно от хората заемащи сега тези постове, е била Елена Чернева-Маркова и оставката ѝ изгледа подозрително. Днес, след връщането на третия, финален мандат за сформиране на постоянно държавно управление от " ИТН ", президентът разгласи, че незабавно стартира срещи с всички евентуални служебни министър-председатели, " през днешния ден, на следващия ден, а в случай че се наложи и в почивните дни ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР