Народното събрание изслушва министър-председателя Николай Денков и военния министър Тодор

...
Народното събрание изслушва министър-председателя Николай Денков и военния министър Тодор
Коментари Харесай

Денков и Тагарев в НС: Не обсъждаме изпращането на български военни в Украйна

Народното заседание изслушва министър-председателя Николай Денков и военния министър Тодор Тагарев по отношение на визитата в Украйна при започване на тази седмица. Двамата потвърдиха в нс, че България не разисква изпращането на български военнослужещи в Украйна, съобщи " ".

През последните дни и Денков, и Тагарев към този момент изрично обявиха, че България не възнамерява изпращането на наши военни в Украйна. Въпреки това към тях прозвучаха съществени рецензии и искане да обяснят какво съставлява подписаното в Киев двустранно съглашение за сигурност с Украйна.

" Доволен съм, че мога да внеса уточнения по тематики, които фактически са взривоопасни и които опозицията се пробва да употребява, с цел да взриви публичното мнение без да има никаква причина за това. Още преди доста месеци при питане от медиите споделих, че до момента в който съм министър-председател, в никакъв случай няма да обсъждаме и няма да има решение за изпращане на български бойци в Украйна ", безапелационен бе Денков. По думите му това не се е трансформирало.
" Всякакви опити да се измислят някакви сходни тематики нямат отношение към българското държавно управление ", добави той.

По думите на Денков това, че някой различен политик слага този въпрос на интернационален конгрес, е негово право.

Искането за чуване на Денков е по предложение на Българска социалистическа партия, а от Движение за права и свободи настояха към него да се причисли и министърът на защитата.

" В подтекста на срещата на европейските водачи в Париж, разчитаме като подготвеност да се даде армия. Знаете, че в Париж президентът Макрон направи изказване, че въпреки и да не е реализиран консенсус в този момент и незабавно, в бъдеще стои открит въпросът за даване на жива мощ по двустранни съглашения сред страни - членки на НАТО и Европейския съюз и Украйна “, съобщи Корнелия Нинова.

Министър Тагарев заяви, че срещата в Париж е била работна среща за продан на отзиви. По думите му тя не е била планувана да взима решения и да подписва каквито и да е било документи.

" С Украйна ние имаме подписани цяла серия от съглашения и всички са на вашето внимание ", разяснява той.

" Не сме обсъждали двустранно съглашение в областта на сигурността ", безапелационен бе Тагарев. " Ако решим в някакъв миг да готвим някакво съглашение, то безусловно наложително ще бъде предоставено на вашето внимание и ще изисква вашата глоба ", добави военният министър..

Тагарев напомни, че няколко пъти с премиера са удостоверили, че България не разисква изпращането на български военнослужещи в Украйна. Премиерът Денков съобщи, че колкото и пъти да се зададе този въпрос, толкоз пъти ще има същия отговор.

" Колкото до решенията на други страни като Канада, Съединени американски щати, Франция, Англия - те имат тяхното суверенно право да вземат техните решения ", добави министър председателят. По думите му според Конституцията, никой не може да изпрати войскови елементи в други страни без решението на Народно събрание.

" Смятам за вярно, че Русия е агресор, който атакува Украйна и ние сме задължени да пазим и да оказваме помощ на една суверенна страна, нападната от съседа си и всеки, който затваря очите си пред това, значи, че работи против българския народен интерес ", разяснява министър председателят.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР